• Horoszkóp
    • A Te Horoszkópod
    • Kínai horoszkóp
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Párkapcsolati elemzés
    • Babahoroszkóp
    • Népek horoszkópja
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
  • VISSZA
Astronet.hu
  • Horoszkóp
    • A Te Horoszkópod
    • Kínai horoszkóp
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Párkapcsolati elemzés
    • Babahoroszkóp
    • Népek horoszkópja
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
Főoldal  /  Egészséges ételek  /  A pikáns és bódító bodza (receptekkel)

A pikáns és bódító bodza (receptekkel)

Címkék: allergia egészség gyógynövény rossz szellemek szezon

A bodzának a magyar népgyógyászatban a kamilla mellett van a helye. Bokra régebben minden ház mellett ott nyílott, nem utolsósorban azért, mert a hiedelem szerint a lakókat megvédte a rossz szellemektől. Mai tapasztalataink nem cáfolnak erre rá – már ami

Hirdetés

Két ismert fajtája közül az egyik a földi bodza. Alacsony bokorként is társához, a bodzafához hasonlít. Ősszel levele elhal, tavasszal újra kihajt. Gyökere szertekúszik a földben, itt-ott felütve fejét könnyen terjed. A növénynek jellegzetesebb szaga van, mint társának, a bodzafának, amely magas cserje vagy szintén alacsonyabb bokor. Öt-kilencágú levelei között virágzata az ágak végén fejlődik ki. A sárgásfehér, finom bodzavirág bódító illatát májusban és júniusban lélegezhetjük be. A termés viszont feketéslila, lilásvörös, édes-savanykás bogyó. Az egyik legpikánsabb íz, amelyet az ínyencek valaha is kóstolhattak.

A bodzából készülő italok tehát egyrészt finomak, másrészt igen magas a tápértékük. A virágból télen gyógyteát, nyáron hűsítő nedűt készíthetünk. Ez ugyanis sokféle hasznos anyagot, például izzasztó glikozidát, illóolajat, cukrot, sőt C-vitamint tartalmaz. A termésben jelentős mennyiségű a gyümölcssav, C- és A-vitamin, cukor, nyomelemek, illóolajok. A bogyókból remek lekvárt főzhetünk, de frissen, vízzel elegyítve egy közismert finomságot is üvegekbe gyűjthetünk. Ez pedig a híres-neves, édes-savanykás és igen egészséges bodzaszörp. A bodza gyógyító ereje a légutakra gyakorolt üdvös hatásában, vér- és vesetisztító mivoltában rejlik. Téli meghűléskor kiváló orvosság, mert csillapítja a lázat és a köhögést. Vizelet- és enyhe hashajtó tulajdonságát szintén könnyen megtapasztalhatjuk. Magyarországon ma az ültetvényszerű termesztés főszereplője is a fekete bodza, a Sambucus nigra. A Sambucusok nemzetségébe egyébként több mint százhúsz mérsékelt égövi faj tartozik. Köztük a három-hat méter magas cserje vagy fácska sárgásfehér, illatos virágával, sötétibolya színű, csonthéjas bogyótermésével egész Európában és a világ számos részén közkedvelt növény. Az említett jótékony hatások mellett a bodzavirág fokozza az érfalak rugalmasságát és áteresztő képességét is. Üdévé teheti tehát a bőrt, gátolva öregedését. A kutatók szerint ezért érdemes volna kozmetikumként is felhasználni. Akárcsak a bodzamag-olajat, amely a bőr mélyrétegeinek vízveszteségét csökkentheti. Táplálhatja, hidratálhatja „külső burkolatunkat”. E jó tulajdonságok kihasználása a szépségiparban még várat magára. S végül egy jótanács gyűjtőknek. Bár a bokrok gyakran az országutak mellett telepednek meg, ezért könnyű a termést és a virágokat leszedni, mégsem ajánlott innen beszerezni a bodzaszörphöz, lekvárhoz való alapanyagot. Az autók kipufogógázából ugyanis rengeteg szennyező, egészségkárosító anyag rakódik a növényekre. Az igazán egészséges és tiszta bodzaszörp az erdők szélén, szántóföldeken szedett virágokból készíthető.

Recepteket a következő oldalon találsz!Receptek

Bodzás üdítőital

Hozzávalók 10 liter vízhez: 3 tenyérnyi friss, vagy 6 szárított virág, 1 kg cukor, 1 citrom, 1,5 evőkanál citromsav Elkészítés: A hozzávalókat egy 12 literes fazékba tesszük, felengedjük 10 liter hideg vízzel. 3-4 napig állni hagyjuk, naponta egyszer keverjük. 4 nap után leszűrjük, 2 literes műanyag flakonokba öntjük, lezárjuk. 1 hónap után pezsgős lesz. Nem szabad hűtőben tárolni!

Bodzavirág bundában

Hozzávalók: bodzavirág, tojás, tej, liszt, cukor, olaj Elkészítés: A frissen szedett bodzavirágot alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Tojásból, lisztből, pici cukorból, tejből sűrű palacsintatésztát készítünk (mint a párizsi szeletnél). Az olajat felforrósítjuk. A virágokat először lisztben, majd a palacsintatésztában megmártjuk, és a forró olajban aranysárgára sütjük. Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral megszórva melegen tálaljuk.

Szép Ilonka bodzafánkja

Hozzávalók: 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 50 dkg finomliszt, 5 dkg vaj, 5 evőkanál cukor, 2 tojás sárgája, csipetnyi só, 8 tenyérnyi bodzavirág A sütéshez: olaj Elkészítés: Az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk,és egy közepes méretű fánkszaggatóval kisszaggatjuk. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból papírszalvétára szedve lecsepegtetjük és azon melegében, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.

Korchus-felfújt

Hozzávalók: 14 dkg cukor, 7 tojás, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 14 dkg kalácsmorzsa, 5 dkg vaj, 3 tenyérnyi bodzavirág, csipetnyi őrölt fahéj, 0,5 dl száraz fehérbor A forma kikenéséhez: vaj és cukor Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a kalácsmorzsát, a vajat, csipetnyi őrölt fahéjat, végül a tojások habbá vert fehérjét ls a lecsipkedett bodzavirágokat is beleforgatjuk. A masszát vajjal kikent, cukorral meghintett formába (vagy tűzálló tálba) töltjük, és előmelegített sütőben, vízgőzben 200 fokon 50-55 percig gőzöljük. Fél óra elteltével ráöntjük a bort is. A sütőből kivéve még melegen tálra borítjuk és bodzavirágokkal díszítve, borsodóval leöntve kínáljuk. További bodzás receptek >>> Foto: wikipedia 

Ezek is érdekelhetnek

Ezt már láttad?

  • Napi útmutatás az őrangyalodtól!

  • Kelta Ősi Fák Jóslás

  • Angyalszám-kalkulátor

  • Totemállatok üzenete

Ajánlott tartalmak

  • Decemberi havi horoszkóp szerint jó hangulatban zárjuk az évet

    Decemberi horoszkóp

  • Nagy őszi szerelmi horoszkóp

  • Pénteken sok múlik rajtunk a napi horoszkóp szerint

    Napi horoszkóp 2025. december 12: sok múlik a hozzáállásunkon

  • Ez legyen az újévi fogadalmad 2026-ra

    Ez legyen az újévi fogadalmad 2026-ra a horoszkóp szerint

Kapcsolódó cikkek

  • boldoggá tevő ételek

    Ezek az ételek boldoggá tesznek!

    Tovább olvasom
  • Mindannyiunk kedvence – A házi verziót próbáltad már?

    Tovább olvasom
  • Ezért fogyassz rendszeresen sütőtököt!

    Miért egészséges a sütőtök?

    Tovább olvasom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Kos
III. 21. - IV. 19.
Bika
IV. 20. - V. 20.
Ikrek
V. 21. - VI. 21.
Rák
VI. 22. - VII. 22.
Oroszlán
VII. 23. - VIII. 22.
Szűz
VIII. 23. - IX. 22.
Mérleg
IX. 23. - X. 22.
Skorpió
X. 23. - XI. 21.
Nyilas
XI. 22. - XII. 21.
Bak
XII. 22. - I. 19.
Vízöntő
I. 20. - II. 18.
Halak
II. 19. - III. 20.

TOP 5

  • Fonos változásokat jelez a heti kínai horoszkóp
    Heti kínai horoszkóp december 8-14: a változások hete következik 2025. december 07.
  • Az Uránusz fordulatokat hoz a héten
    Heti horoszkóp 2025. december 8-14.: az Uránusz alaposan megkavarja a szálakat... 2025. december 06.
  • A napi horoszkóp szerint szerencsés nap a szombat
    Napi horoszkóp 2025. december 13.: ritka szerencsés szombat 2025. december 12.
  • Advent harmadik hétvégéje
    Hétvégi horoszkóp: az öröm és a csendes várakozás Ezüstvasárnap üzenete 2025. december 12.
  • A Nyilas Merkúr túlzásokra hajlamosít
    Napi horoszkóp 2025. december 11: a Merkúr a Nyilasba lép, és túlzásokra hajlamosít 2025. december 10.
Hirdetés

Kínai Horoszkóp

Patkány
Patkány

1936 1948

1960 1972

1984 1996

2008 2020

Bivaly
Bivaly

1937 1949

1961 1973

1985 1997

2009 2021

Tigris
Tigris

1938 1950

1962 1974

1986 1998

2010 2022

Nyúl
Nyúl

1939 1951

1963 1975

1987 1999

2011 2023

Sárkány
Sárkány

1940 1952

1964 1976

1988 2000

2012 2024

Kígyó
Kígyó

1941 1953

1965 1977

1989 2001

2013 2025

Ló
Ló

1942 1954

1966 1978

1990 2002

2014 2026

Kecske
Kecske

1931 1943

1955 1967

1979 1991

2003 2015

Majom
Majom

1932 1944

1956 1968

1980 1992

2004 2016

Kakas
Kakas

1933 1945

1957 1969

1981 1993

2005 2017

Kutya
Kutya

1934 1946

1958 1970

1982 1994

2006 2018

Disznó
Disznó

1935 1947

1959 1971

1983 1995

2007 2019

*Mivel Kínában a holdhónapok alapján számolnak, ha januári, vagy februári születésű vagy, kattints ide a csillagjegyed pontosításához.
Hirdetés

Személyre Szabott Horoszkóp

Készítsd el saját részletes elemzésed, születésed ideje és helye alapján!
KISZÁMOLOM

Astronet.hu

Hirdetés
Hirdetés

Párhoroszkóp

Nézd meg, hogy ki illik hozzád csillagjegyed alapján!
Kiszámolom

Holdnaptár

Mai nap
Nézd meg mit üzen a Hold!
Holdkalendárium

LEGUTÓBBI POSZTOK

  • Heti kínai horoszkóp
    Heti kínai horoszkóp 2025. december 15-21.: helyreáll a rend bennünk és körülöttünk 2025.12.13.
  • Ezüstvasárnap a Mérleg Hold segít a békében
    Napi horoszkóp 2025. december 14: képviseld a békét, hogy áldott legyen az Ezüstvasárnap! 2025.12.13.
  • A heti szerelmi horoszkóp szerint ezt hozzák az égi folyamatok
    Heti szerelmi horoszkóp 2025. december 13-19.: Advent harmadik hétvégéje csodás élményeket tartogat 2025.12.13.
VIDEÓK
Fűszervajas csirkemell majonézes cukkinisalátával
Rakott bejgli maradékból
Gáspár Bea túrós ropogósa
Narancsos réteges pohárkrém
Forralt bor
NAPI MENÜ
  • ElőételBurgonyakrémleves baconnel
  • VegetáriánusRántott camembert áfonyamártással
  • FőételBorsós csirke brassói
  • DesszertKrémes kakaós süti kétféle piskótával (Horizont szelet)
Hirdetés

Horoszkópok

  • Személyre szabott horoszkóp
  • Párhoroszkóp
  • Szerelmi horoszkóp

Asztrológia

  • Napi horoszkóp
  • Aszcendens számítás
  • Holdnaptár

Jóslások

  • Cigánykártya
  • Tarot
  • Egyiptomi jóskövek

Számmisztika

  • Kalkulátor
  • Test és Lélek
  • Ezotéria
  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Adatvédelem
  • Előfizetői ÁSZF
  • Hirdetési ÁSZF
  • Médiaajánlat
© Copyright 2024. Mediaworks
Ugrás a lap tetejére
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.
   
Regionális hírportálok
Bács-Kiskun - baon.huBaranya - bama.huBékés - beol.huBorsod-Abaúj-Zemplén - boon.huCsongrád - delmagyar.huDunaújváros - duol.huFejér - feol.huGyőr-Moson-Sopron - kisalfold.huHajdú-Bihar - haon.huHeves - heol.huJász-Nagykun-Szolnok - szoljon.huKomárom-Esztergom - kemma.huNógrád - nool.huSomogy - sonline.huSzabolcs-Szatmár-Bereg - szon.huTolna - teol.huVas - vaol.huVeszprém - veol.huZala - zaol.hu
Közélet
magyarnemzet.huszabadfold.huhirtv.huorigo.hu
Gazdaság
vg.huagrokep.hu
Magazin
astronet.huautomotor.hulakaskultura.hugamer.origo.hulikebalaton.hunapidoktor.humindmegette.hutravelo.hudietaesfitnesz.huvitorlazasmagazin.huvidekize.hutvmusor.hu
Bulvár
borsonline.huripost.humetropol.hulife.hushe.hu
Szolgáltatás
freemail.hukoponyeg.huvidea.hulapcentrum.hu
Rádió
radio1gong.huhirfm.hu
Hirdetés
Hirdetés