• Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
    • Babahoroszkóp
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
  • VISSZA
Astronet.hu
  • Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
    • Babahoroszkóp
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
Főoldal  /  Egészséges ételek  /  Depresszió ellen: mandulás csemegék

Depresszió ellen: mandulás csemegék

Címkék: asztrológia jóslás

A mandula a legfinomabb és legértékesebb csonthéjasunk. Az a hír járja róla, ha naponta elfogyasztunk néhány szemet, számos betegséget elkerülhetünk.

Hirdetés

A mandula hazája Nyugat- és Kelet-Ázsia, de nagy mennyiségben terem a mediterrán országokban és hazánkban, a Dunántúlon is. A szilva- és barackfélékkel rokon gyümölcs a rómaiak korában került a Kárpát-medence melegebb részeire, maga a szó is latin-olasz eredetű (mandorla). Bár az olajos magvak zsírtartalma magas, mérsékelt fogyasztásuk ajánlott, mert sokféle nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaznak. A mandula húsz százaléka fehérje, gazdag E-vitaminban és magnéziumban, tartalmaz kalciumot, vasat, foszfort, káliumot és cinket is.

Számos gyógyhatása közül a legfontosabbak

  • Kalcium-tartalma miatt jó hatással van a csontok erősségére és a fogak épségére, serkenti az agyműködést.
  • Kálium-tartalma révén kedvezően hat az idegekre, különösen hatékony idegesség, szorongás, stressz, ingerlékenység, depresszió és szellemi kimerültség esetén.
  • A benne található magnézium miatt kedvezően hat bármely görcsre, elsősorban az izomgörcsre, és minden krónikus fájdalomra, különösen a fogfájásra.
  • Ugyancsak a kalciumnak, a káliumnak és a magnéziumnak köszönhető, hogy a mandula jótékonyan befolyásolja a szív állapotát, erősíti a véredények falait.
  • Kiváló antioxidáns: E-vitamin tartalma megakadályozza az erekben a lerakódást, és megszabadítja a testet a szabad gyököktől.
  • Emésztési zavarok esetén is megpróbálkozhatunk vele, jótékonyan hat a belek működésére, gyógyítja a székrekedést.

A mandulát sokféleképpen fogyaszthatjuk. A nyers mandulabél héjával együtt nagy tápértékű csemege, de még finomabb a hántolt, sózott, pirított változat. Nagy hagyománya van a mandulából készülő édességnek, a marcipánnak, a puha zöldmandulát pedig befőtt készítésére használja fel az édesipar. Kellemes ital a mandulatej is: hántolt, őrölt mandulát forró vízzel leöntünk, majd egy óra múlva átnyomkodjuk. A hidegen préselt édes mandulaolaj az egyik legdrágább, legkülönlegesebb olajféleség, a konyhában leginkább hőkezelés nélkül hasznosítható. A keserűmandulából sajtolt olajat a kozmetikai ipar használja fel. Illóolajként parfümkészítéshez kiváló, általános bőrtápláló hatása miatt pedig masszázsolaj és testápoló készül belőle. A recepteket a következő oldalon találod!Receptek

Mandulás csirke zöldborsóval

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkemell/csirkecomb, 3 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 citrom, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál ételízesítő, 1 kávéskanál koriander mag, fél kávéskanál őrölt kömény, 1 kg (50 dkg tisztított) zöldborsó, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál darált mandula Előkészítés: A csirkehúst megmossuk, lehúzzuk a bőrét, a húst feldaraboljuk, és tálba tesszük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Elkészítés: 1.) A csirkehúst meglocsoljuk a citrom levével, 2 evőkanál olajjal. Megszórjuk a Delikáttal, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a koriandert, az őrölt köményt. Összeforgatjuk, és lefedve kb. 2 óra hosszat állni hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják. 2.) Közben a zöldborsót hüvelyéből kifejtjük, szűrőtálban leöblítjük, lecsepegtetjük. 3.) Serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, a húsdarabokat lecsepegtetjük, majd a forró olajban kb. 8 perc alatt aranysárgára sütjük. 4.) Kiszedjük a húst, a visszamaradt zsiradékba beletesszük a hagymát, és kevergetve kb. 2 percig pirítjuk. Visszatesszük a húst, megöntözzük a maradék páclével, felöntjük 2 dl vízzel, és lefedve lassú tűzön 40 percig pároljuk. A húst tálra szedjük, és maradék levében a zöldborsót puhára pároljuk. 5.) A vajat összekeverjük a mandulával, és a forró csirke tetejére tesszük.

Baklava

Hozzávalók: 15 dkg enyhén sós vaj, 2 csomag 6 lapos réteslap A töltelékhez: 25-25 dkg mandula és dió, 5 dkg cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg A sziruphoz: 25 dkg cukor, 2,5 dl víz, 3 szegfűszeg, 1 kis darabka fahéj, 2,5 dl citromlé, 25 dkg méz Elkészítése: 1.) A vajat 1-2 percig melegítjük, majd átöntjük egy másik edénybe, így az alja, a zavaros része nem kerül az édességbe. 2.) 4 réteslapot egy kivajazott tűzálló tálban egymásra fektetünk úgy, hogy rétegenként egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk. A töltelékhez valókat összekeverjük és durvára aprítjuk (ezt merülőmixerrel a legkönnyebb). A felét a tésztára szórjuk, 4 réteslappal befedjük, ugyanúgy vajjal locsolgatva. A többi diós-mandulás keveréket rászórjuk, a maradék tésztalapokkal – azokat szintén megvajazva – befedjük. 3.) Nyolc egyforma négyzetre vágjuk, majd kis lánggal 1 óra 20 percet sütjük. Közben a maradék sziruppal folyamatosan locsolgatjuk, míg szinte mindet beissza.

Csokitorta

Hozzávalók (8 szelethez): 6 nagy tojás, 30 dkg cukor, 25 dkg étcsokoládé, 30 dkg teavaj, 10 dkg finomliszt, 5 dkg darált mandula, néhány csepp vanília- és mandulaaroma (ezek el is maradhatnak), a forma kikenéséhez: vaj, a tálaláshoz: porcukor Elkészítése: 1.) A tojások sárgáját egy tálban a cukorral – ha lehet elektromos habverővel – sűrűn folyósra verjük. Akkor jó, ha állaga a tartármártáshoz hasonló. 2.) A csokoládét és a vajat vízgőz fölött épp csak fölolvasztjuk, vigyázva arra, nehogy nagyon felforrósodjon. A cukros tojásba öntjük, majd a liszttel elkevert mandulát is beleszórjuk, az aromát is belecsöpögtetjük. 3.) A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal az előzőkbe forgatjuk. 4.) Egy 24 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, a tésztát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 50 percig sütjük. Elkészültét a beleszúrt hústűvel ellenőrizhetjük. Akkor jó, ha nem tapad rá massza. 5.) A formában hagyjuk kihűlni, végül cikkekre vágva, porcukorral – esetleg cukrozott kakaóporral is – meghintve tálaljuk.   Foto: Kerekes További mandulás receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Ezt már láttad?

  • Kelta Ősi Fák Jóslás

  • Angyalszám-kalkulátor

  • Totemállatok üzenete

  • Istennők jóskártya

Ajánlott tartalmak

  • Októberi horoszkóp

  • Nagy őszi szerelmi horoszkóp

  • Heti horoszkóp: a telihold és a Merkúr jegyváltása mindenkit próbára tesz, de a jutalom sem marad el (2025. okt. 6-12.)

  • Hogyan győzhetjük le az álmatlanságot? – 6 bevált módszer a nyugodt éjszakákért

Kapcsolódó cikkek

  • boldoggá tevő ételek

    Ezek az ételek boldoggá tesznek!

    Tovább olvasom
  • Mindannyiunk kedvence – A házi verziót próbáltad már?

    Tovább olvasom
  • Ezért fogyassz rendszeresen sütőtököt!

    Miért egészséges a sütőtök?

    Tovább olvasom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Kos
III. 21. - IV. 19.
Bika
IV. 20. - V. 20.
Ikrek
V. 21. - VI. 21.
Rák
VI. 22. - VII. 22.
Oroszlán
VII. 23. - VIII. 22.
Szűz
VIII. 23. - IX. 22.
Mérleg
IX. 23. - X. 22.
Skorpió
X. 23. - XI. 21.
Nyilas
XI. 22. - XII. 21.
Bak
XII. 22. - I. 19.
Vízöntő
I. 20. - II. 18.
Halak
II. 19. - III. 20.

TOP 5

  • Heti horoszkóp: a telihold és a Merkúr jegyváltása mindenkit próbára tesz, de a jutalom sem marad el (2025. okt. 6-12.) 2025. október 05.
  • Hétvégi horoszkóp: a Halak Hold segít ellazulni, de vigyázz a túlzásokkal (2025. október 4-5.) 2025. október 03.
  • Heti holdhoroszkóp 2025. október 6-12.: a keddi telihold alaposan megkavarja a szálakat 2025. október 06.
  • Októberi kínai horoszkóp 2025: mit hoz a Fa Kakas hónapja? 2025. október 04.
  • Heti szerelmi horoszkóp 2025. október 4-10.: Telihold, titkok és újrakezdések 2025. október 04.
Hirdetés

Személyre Szabott Horoszkóp

Készítsd el saját részletes elemzésed, születésed ideje és helye alapján!
KISZÁMOLOM
Hirdetés

Astronet.hu

Hirdetés

Párhoroszkóp

Nézd meg, hogy ki illik hozzád csillagjegyed alapján!
Kiszámolom
Hirdetés

Holdnaptár

Mai nap
Nézd meg mit üzen a Hold!
Holdkalendárium
"A szív megkönyörül, ez okból találja magát sötétségben a világ. Az ész azonban nem irgalmaz, hát ezért áll tűzben a föld. " Nikos Kazantzakis

LEGUTÓBBI POSZTOK

  • Napi horoszkóp csütörtökre: sikerek és szerencse jön 2025.10.08.
  • Október 10 – 10.10 portálnap, amikor a számok összehangolódnak a sorsoddal 2025.10.08.
  • Napi horoszkóp szerdára: Vénusz és Jupiter – szerencse a köbön! 2025.10.07.
VIDEÓK
Medvehagymás hajtovány
 m2
Bécsi burgonyasaláta nélkül nincs rántott hús: mutatjuk a zseniális receptet
 m2
A rakott kelkáposzta az egyik legfinomabb laktató fogás: íme a recept videón
 m2
Így készül a villámgyors tojásleves, egyszer és mennyeien finom
 m2
Csokiba mártott almaszeletek, a gyors és egyszerű édesség
 m2
NAPI MENÜ
  • ElőételHagyományos lebbencsleves
  • FőételMagyaros sült oldalas
  • DesszertPisztáciás csiga
  • VegetáriánusPestós tészta
Hirdetés

Horoszkópok

  • Személyre szabott horoszkóp
  • Párhoroszkóp
  • Szerelmi horoszkóp

Asztrológia

  • Napi horoszkóp
  • Aszcendens számítás
  • Holdnaptár

Jóslások

  • Cigánykártya
  • Tarot
  • Egyiptomi jóskövek

Számmisztika

  • Kalkulátor
  • Test és Lélek
  • Ezotéria
  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Adatvédelem
  • Előfizetői ÁSZF
  • Hirdetési ÁSZF
  • Médiaajánlat
© Copyright 2024. Mediaworks
Ugrás a lap tetejére
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.
   
Regionális hírportálok
Bács-Kiskun - baon.huBaranya - bama.huBékés - beol.huBorsod-Abaúj-Zemplén - boon.huCsongrád - delmagyar.huDunaújváros - duol.huFejér - feol.huGyőr-Moson-Sopron - kisalfold.huHajdú-Bihar - haon.huHeves - heol.huJász-Nagykun-Szolnok - szoljon.huKomárom-Esztergom - kemma.huNógrád - nool.huSomogy - sonline.huSzabolcs-Szatmár-Bereg - szon.huTolna - teol.huVas - vaol.huVeszprém - veol.huZala - zaol.hu
Közélet
magyarnemzet.huszabadfold.huhirtv.huorigo.hu
Gazdaság
vg.hufigyelo.huagrokep.hu
Magazin
astronet.huautomotor.hulakaskultura.hulikebalaton.hunapidoktor.humindmegette.hutravelo.hudietaesfitnesz.huvitorlazasmagazin.huvidekize.hutvmusor.hu
Bulvár
borsonline.huripost.humetropol.hulife.hushe.hu
Szolgáltatás
ingatlanbazar.hufreemail.hukoponyeg.huvidea.hulapcentrum.hu
Rádió
radio1gong.huhirfm.hu
Hirdetés
Hirdetés