• Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
    • Babahoroszkóp
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
  • VISSZA
Astronet.hu
  • Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
    • Babahoroszkóp
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
Főoldal  /  Egészséges ételek  /  A japán tea titka

A japán tea titka

Címkék: szertartás tea

Csanoju vagy csado, azaz japán teaszertartás. A pontosan kimért mozdulatok, a csészék, a szalvéták elhelyezése évszázadok óta begyakorolt, előírt módon történik. Japánban a tea az első helyen áll az italok sorában.

Hirdetés

Eredete a 6. századra nyúlik vissza. Bodhidharma 520-ban vezette be a teaivást a meditáció idejére Kínában azért, hogy a résztvevők figyelme ne lankadjon. A 700-as években komoly kínai hatás érvényesült Japánban, és a buddhizmus átvételével a tea is megérkezett a szigetországba. Eleinte csak az uralkodó és a szerzetesek itták, pár száz év múlva egész Japánban elterjedt. Valamikor az 1200-as évek környékén egy japán pap hazatért Kínából, és behozta az első teacserjemagokat. Aztán egy fazekas utazott tanulmányútra ugyanoda, hogy ő is el tudja készíteni a ceremóniához szükséges kerámia- illetve porcelánedényeket. A 16. századra kialakult a japán szertartás maihoz hasonló rendje. Végső formájának megteremtése Rikyju teamester nevéhez fűződik, aki egyszerű, gyakran népi motívumokkal díszített edényeket használt, és az egész szertartást művészei tökélyre emelte.

A teakert

A meghívottak a szertartásra egy órával korábban érkeznek, és először egy szobában várakoznak. Csészényi forró vizet kapnak, hogy megízlelhessék a tea alapanyagát. Ha elfogyasztották, kimennek az örökzöldekkel, bokrokkal, páfrányokkal díszített kertbe, s a padokra ülnek. Amint elhelyezkedtek, a házigazda kilép a teaházból, és a kertben lévő kőmedencébe vizet tölt. Vendégei felállnak, csendben meghajolnak. A gazda visszamegy a házba, a többiek kezet, szájat mosnak a medence vízében, majd követik vendéglátójukat.

A teaház

Lehet egy picinyke szoba, vagy hatalmas, elegáns pavilon is. Berendezése azonban mindenütt azonos: faoszlopok, emelt padló, eltolható fából készült falak, bambuszplafon, papírral borított ablakpanelok, alacsony tolóajtó, hogy a vendégnek meg kelljen hajolnia. A teaszobából nyíló ablaktalan alkóvban helyezik el azt a tekercsképet – általában egy buddhista pap kalligráfiáját -, amit a szertartás előtt a vendégek megcsodálnak, majd letelepszenek a teafőző edénnyel és a parázstartóval szemben. Így várják, hogy bejöjjön a házigazda, akit üdvözölnek.

Az előkészületek

A szertatás első lépése, hogy szénserpenyőben felizzítják a szenet, hogy majd ezen forralják fel a teavizet. A házigazda eközben édességeket szolgál fel. Tojás alakúra formált édes babpürét, friss vagy szárított gyümölcsöket. Elfogyasztásuk után a vendégek ismét kimennek a kertbe, hogy meghívójuk előkészíthesse a szobát a ceremóniára. Leveszi a falról és kiviszi a tekercsképet a szobából, kisöpri a helyiséget, és virágokat – kaméliát, klemátiszt, harangvirágot – helyez el az alkóvban. Miután behozta a teázáshoz szükséges edényeket és eszközöket, gongütéssel jelzi: a résztvevők bejöhetnek. Újabb kéz- és szájöblítés után mindenki visszatér.

Ceremónia I.

Maga a ceremónia még az előkészületeknél is körülményesebb. A gazda belép a teásedénnyel, tetején a teaszalvétával. Behozza a bambuszból készült csaszent is, amely nagyjából borotvaecsethez hasonlít, és a víz, illetve a tea habosra keverésére szolgál. Minden eszközt pontosan meghatározott szögben elhelyez maga előtt. Amikor elkészült, a résztevők bólintanak, és évszázados mozdulatokkal kezdődhet a szertartás. A házigazda eközben többször kiöblíti és kitörli az edényeket. A kész teát végül leteszi a tatamira, ahonnan a fővendég veszi el először. Megízleli, biztosítja vendéglátóját, hogy az ital kiváló, majd három kortyra megissza a tea negyedrészét. Nedves kendővel megtörli az edény szélét, és átadja a következő vendégnek, aki szintén fogyaszt belőle. Míg az edény körbejár, a házigazdától megkérdezik, milyen teát használt, és érdeklődnek az édességek elkészítésének módjáról. Az utolsó vendég alaposan kitörli az edényt, majd mindenki megszemléli azt. Végül az első vendég adja vissza a házigazdának, aki elöblíti a többi eszközt is, majd mindet átadja a meghívottaknak megtekintésre. Ezután kiviszik az eszközöket és az edényeket a szobából. A szertartás következő lépéseként cukor és liszt keverékéből különböző alakúra préselt édességeket fogyasztanak.

Ceremónia II.

A házigazda újabb teásedényeket hoz be, és mindenkinek külön-külön készít egy adagot. Miután az utolsó vendég is ivott, megint megnézik az eszközöket, majd befejeződik a szertartás. A résztvevők köszöntet mondanak a teáért. A házigazda az ajtóban búcsúztatja őket. A meghívottak másnap újra megköszönik a vendéglátást.

További érdekes „italos” olvasnivalók >>>

Ezek is érdekelhetnek

Ezt már láttad?

  • Kelta Ősi Fák Jóslás

  • Angyalszám-kalkulátor

  • Totemállatok üzenete

  • Istennők jóskártya

Ajánlott tartalmak

  • Októberi horoszkóp

  • Nagy őszi szerelmi horoszkóp

  • Heti horoszkóp: a telihold és a Merkúr jegyváltása mindenkit próbára tesz, de a jutalom sem marad el (2025. okt. 6-12.)

  • Hogyan győzhetjük le az álmatlanságot? – 6 bevált módszer a nyugodt éjszakákért

Kapcsolódó cikkek

  • boldoggá tevő ételek

    Ezek az ételek boldoggá tesznek!

    Tovább olvasom
  • Mindannyiunk kedvence – A házi verziót próbáltad már?

    Tovább olvasom
  • Ezért fogyassz rendszeresen sütőtököt!

    Miért egészséges a sütőtök?

    Tovább olvasom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Kos
III. 21. - IV. 19.
Bika
IV. 20. - V. 20.
Ikrek
V. 21. - VI. 21.
Rák
VI. 22. - VII. 22.
Oroszlán
VII. 23. - VIII. 22.
Szűz
VIII. 23. - IX. 22.
Mérleg
IX. 23. - X. 22.
Skorpió
X. 23. - XI. 21.
Nyilas
XI. 22. - XII. 21.
Bak
XII. 22. - I. 19.
Vízöntő
I. 20. - II. 18.
Halak
II. 19. - III. 20.

TOP 5

  • Heti horoszkóp: a telihold és a Merkúr jegyváltása mindenkit próbára tesz, de a jutalom sem marad el (2025. okt. 6-12.) 2025. október 05.
  • Hétvégi horoszkóp: a Halak Hold segít ellazulni, de vigyázz a túlzásokkal (2025. október 4-5.) 2025. október 03.
  • Heti holdhoroszkóp 2025. október 6-12.: a keddi telihold alaposan megkavarja a szálakat 2025. október 06.
  • Októberi kínai horoszkóp 2025: mit hoz a Fa Kakas hónapja? 2025. október 04.
  • Heti szerelmi horoszkóp 2025. október 4-10.: Telihold, titkok és újrakezdések 2025. október 04.
Hirdetés

Személyre Szabott Horoszkóp

Készítsd el saját részletes elemzésed, születésed ideje és helye alapján!
KISZÁMOLOM
Hirdetés

Astronet.hu

Hirdetés

Párhoroszkóp

Nézd meg, hogy ki illik hozzád csillagjegyed alapján!
Kiszámolom
Hirdetés

Holdnaptár

Mai nap
Nézd meg mit üzen a Hold!
Holdkalendárium
"A szív megkönyörül, ez okból találja magát sötétségben a világ. Az ész azonban nem irgalmaz, hát ezért áll tűzben a föld. " Nikos Kazantzakis

LEGUTÓBBI POSZTOK

  • Napi horoszkóp csütörtökre: sikerek és szerencse jön 2025.10.08.
  • Október 10 – 10.10 portálnap, amikor a számok összehangolódnak a sorsoddal 2025.10.08.
  • Napi horoszkóp szerdára: Vénusz és Jupiter – szerencse a köbön! 2025.10.07.
VIDEÓK
Medvehagymás hajtovány
 m2
Bécsi burgonyasaláta nélkül nincs rántott hús: mutatjuk a zseniális receptet
 m2
A rakott kelkáposzta az egyik legfinomabb laktató fogás: íme a recept videón
 m2
Így készül a villámgyors tojásleves, egyszer és mennyeien finom
 m2
Csokiba mártott almaszeletek, a gyors és egyszerű édesség
 m2
NAPI MENÜ
  • ElőételHagyományos lebbencsleves
  • FőételMagyaros sült oldalas
  • DesszertPisztáciás csiga
  • VegetáriánusPestós tészta
Hirdetés

Horoszkópok

  • Személyre szabott horoszkóp
  • Párhoroszkóp
  • Szerelmi horoszkóp

Asztrológia

  • Napi horoszkóp
  • Aszcendens számítás
  • Holdnaptár

Jóslások

  • Cigánykártya
  • Tarot
  • Egyiptomi jóskövek

Számmisztika

  • Kalkulátor
  • Test és Lélek
  • Ezotéria
  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Adatvédelem
  • Előfizetői ÁSZF
  • Hirdetési ÁSZF
  • Médiaajánlat
© Copyright 2024. Mediaworks
Ugrás a lap tetejére
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.
   
Regionális hírportálok
Bács-Kiskun - baon.huBaranya - bama.huBékés - beol.huBorsod-Abaúj-Zemplén - boon.huCsongrád - delmagyar.huDunaújváros - duol.huFejér - feol.huGyőr-Moson-Sopron - kisalfold.huHajdú-Bihar - haon.huHeves - heol.huJász-Nagykun-Szolnok - szoljon.huKomárom-Esztergom - kemma.huNógrád - nool.huSomogy - sonline.huSzabolcs-Szatmár-Bereg - szon.huTolna - teol.huVas - vaol.huVeszprém - veol.huZala - zaol.hu
Közélet
magyarnemzet.huszabadfold.huhirtv.huorigo.hu
Gazdaság
vg.hufigyelo.huagrokep.hu
Magazin
astronet.huautomotor.hulakaskultura.hulikebalaton.hunapidoktor.humindmegette.hutravelo.hudietaesfitnesz.huvitorlazasmagazin.huvidekize.hutvmusor.hu
Bulvár
borsonline.huripost.humetropol.hulife.hushe.hu
Szolgáltatás
ingatlanbazar.hufreemail.hukoponyeg.huvidea.hulapcentrum.hu
Rádió
radio1gong.huhirfm.hu
Hirdetés
Hirdetés