• Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
  • VISSZA
Astronet.hu
  • Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
Főoldal  /  Egészséges ételek  /  Articsóka: Bogáncs, virág vagy ennivaló zöldség?

Articsóka: Bogáncs, virág vagy ennivaló zöldség?

Címkék: diéta fogyókúra gyógyhatás kalória koleszterin zöldség

Az antik világban is kedvelt articsóka napjainkban is igazi ínyencségnek számít; nem csupán gyógyereje és afrodiziákus hatása, hanem markáns íze és extrém külseje miatt is gyakran találkozhatunk velük exkluzív éttermek étlapján.

Hirdetés

Az articsókának a karfiolhoz és a brokkolihoz hasonlóan a virágját, pontosabban a zárt virágrügyét fogyasztjuk, egészben, vagy csak a részeit. Az articsókának általában a virágkezdeményét és az azt tetőcserépszerűen fedő, húsos takaróleveleit eszik meg, vagyis az ehető rész alig több, mint az egész növény ötöde. Csak a fiatal bimbókat lehet egészben elfogyasztani. A feldolgozásnál a fás szárakat maradéktalanul el kell távolítani. A bimbókat sós vízzel teljesen ellepve, fedő alatt főzzük meg.

Gyógyhatásai

Az articsóka levelét a gyógyszergyártásban elsősorban a máj és epe számára készített gyógyszerek alapanyagaként használják, mivel serkenti a máj és az epe méregtelenítését és elősegíti a regenerálódásukat. Jó hatással van az emésztésre és csökkenti a koleszterinszintet. Csökkenti a magas vérnyomást, mérsékli az érelmeszesedést, de hatékony vese és hólyagproblémák esetén is. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Gyökerét antibiotikus hatású gyógynövényként tartják számon.

Bárány articsókával

Hozzávalók: 1,5 dl extra szűz olívaolaj, 1 kg báránylapocka, kockára vágva, 5 fej hagyma, finoman aprítva, 8 articsóka, 2 tojás, 1 citrom leve, 1 csokor kapor, finomra aprítva, só, őrölt fehér bors Elkészítés: 1.) Az olívaolajat lábosban felforrósítjuk, a húst megpirítjuk, majd megpároljuk benne a hagymát. Sózzuk, borsozzuk, és 7 dl vízzel felöntjük. A hőmérsékletét csökkentjük, és a húst lassan megpároljuk benne. 2.) Az articsóka szárát 2 cm-re kurtítjuk. A külső, kemény leveleket eltávolítjuk, és a belső levelek csúcsait levágjuk. A metszési felületeket citromlével bedörzsöljük. 25-30 perc főzés után az articsókákat szárukkal lefelé a lábasba tesszük, szükség esetén forró vizet öntünk rá, és takaréklángon 15 percig pároljuk. Eztán levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. 3.) A tojásokat egy tálba ütjük, és habosra felverjük. A citromlét beleöntjük, és folyamatosan keverve az articsóka vizéből is adunk hozzá egy keveset. A citromos-tojásos mártást az ételre öntjük, megkeverjük, kaporral megszórjuk, és friss fehér kenyérrel tálaljuk. Articsókás receptek >>>

Marianthi Milona- Werner Stapelfeldt: Görög kulinária Vince Kiadó >>>

Egyszer egy makedón szakács azt állította, a jó konyha egyszerű, tarka, jótékony és tartalmas. Ezzel a kijelentésével antik elődei nyomdokába lépett, hiszen az ókor konyhaművészete négy pilléren nyugodott, amelyek a mai görög ételeket is jellemzik: frissesség, vitamingazdagság, egyszerűség és változatosság. Ez a könyv gasztronómiai felfedezőútra csábítja az olvasót, aki így rendkívül változatos ételeket ismerhet meg, amelyek éppúgy különböznek egymástól, mint az ország egyes vidékei: a hegyekben vadételeket, a tengerpartokon friss halakat, a szárazföldön zöldségtálakat és gyümölcsöket fogyasztanak. A szigeteket egyszerű, hagyományos konyha jellemzi, tengeri állatokkal és hüvelyesekkel, amelyek megteremnek a vízben szegény talajon. Ariadné fonala azonban végighúzódik minden tájegységen, Trákiától a Kikládokig: a legszívesebben mindenki a saját kertjében frissen termett hozzávalókat használja – az évszakok váltakozásának megfelelően. Egyetlen görög háziasszonynak sem jutna eszébe tavasszal káposztasalátát készíteni, vagy decemberben friss barack után érdeklődni. És még egy sajátosság egyesíti ezt a széttagolt országot: bármelyik vidéket nézzük is, egyvalami, úgy tűnik, az ókor óta változatlan: a kenyér, az olívaolaj és a bor hármas fogata. Csak a legjobb olajjal sütnek, fűszereznek. És némelyik régióban még olyan szőlőfajtából készítik a bort, amelyet már Platón is ismert és szeretett. A Görögországot az egész középkorban uraló idegen kultúrák erős befolyása ellenére az ország megőrizte gasztronómiai örökségét, és új, egzotikus áramlatokkal elegyítette. Ma már senki sem kérdezi meg, mi belőle a török, a zsidó, az olasz vagy a görög. Állandóan új kombinációkat teremtenek meg, amelyek kitűnően példázzák a Földközi-tenger melléki multikulturális szakácsművészet sikerességét.

Ezek is érdekelhetnek

Ezt már láttad?

  • Totemállatok üzenete

  • Istennők jóskártya

  • Atlantisz bölcsessége

  • cigánykártya jóslás

    Cigánykártya jóslás

Ajánlott tartalmak

  • Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2025

    Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp

  • Júniusi horoszkóp 2025

    Júniusi horoszkóp

  • Jupiter a Rák jegyébe lép

    A Jupiter a Rák jegyébe lép, és áldást hoz az anyákra és a családokra

  • 444 angyalszám

    Ezt jelenti a 444 angyalszám

Kapcsolódó cikkek

  • boldoggá tevő ételek

    Ezek az ételek boldoggá tesznek!

    Tovább olvasom
  • Mindannyiunk kedvence – A házi verziót próbáltad már?

    Tovább olvasom
  • Ezért fogyassz rendszeresen sütőtököt!

    Miért egészséges a sütőtök?

    Tovább olvasom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Kos
III. 21. - IV. 19.
Bika
IV. 20. - V. 20.
Ikrek
V. 21. - VI. 21.
Rák
VI. 22. - VII. 22.
Oroszlán
VII. 23. - VIII. 22.
Szűz
VIII. 23. - IX. 22.
Mérleg
IX. 23. - X. 22.
Skorpió
X. 23. - XI. 21.
Nyilas
XI. 22. - XII. 21.
Bak
XII. 22. - I. 19.
Vízöntő
I. 20. - II. 18.
Halak
II. 19. - III. 20.

Ajánlatok

  • Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is
    Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is

TOP 5

  • Heti horoszkóp június 2-8.
    Heti horoszkóp 2025. június 2-8.: szerencsés fordulatokat hoz a Vénusz jegyváltása 2025. június 01.
  • Heti holdhoroszkóp június 2-6.
    Heti holdhoroszkóp 2025. június 2-8.: a növő Hold nagy lendületet ad a héten 2025. június 02.
  • Nagy nyári horoszkóp 2025
    Nagy nyári horoszkóp 2025.: szerelem, pénz, szerencse 2025. június 03.
  • Így védekezhetsz a rontások ellen
    Így védekezhetsz a rontások ellen! 2025. május 31.
  • Heti Tarot jóslás
    Heti Tarot jóslás 2025. június 2-8.: együtt most komoly sikereket érhetünk el 2025. június 02.
Hirdetés

Személyre Szabott Horoszkóp

Készítsd el saját részletes elemzésed, születésed ideje és helye alapján!
KISZÁMOLOM
Hirdetés

Astronet.hu

Hirdetés

Párhoroszkóp

Nézd meg, hogy ki illik hozzád csillagjegyed alapján!
Kiszámolom
Hirdetés

Holdnaptár

Mai nap
Nézd meg mit üzen a Hold!
Holdkalendárium
Az életet a kaland teszi érdemessé arra, hogy éljük, és ha kalandot akarsz, kockáztatnod kell. Max Gunther

LEGUTÓBBI POSZTOK

  • Napi horoszkóp
    Napi horoszkóp 2025. június 8.: csodaszép Pünkösdvasárnap 2025.06.07.
  • Heti szerelmi horoszkóp
    Heti szerelmi horoszkóp 2025. június 7-13.: nagy fordulatokat jeleznek a bolygók 2025.06.07.
  • Napi horoszkóp június 7.
    Napi horoszkóp 2025. június 7.: a Skorpió Hold szenvedélyt hoz 2025.06.06.
VIDEÓK
Medvehagymás hajtovány
 m2
Bécsi burgonyasaláta nélkül nincs rántott hús: mutatjuk a zseniális receptet
 m2
A rakott kelkáposzta az egyik legfinomabb laktató fogás: íme a recept videón
 m2
Így készül a villámgyors tojásleves, egyszer és mennyeien finom
 m2
Csokiba mártott almaszeletek, a gyors és egyszerű édesség
 m2
NAPI MENÜ
  • ElőételHagyományos lebbencsleves
  • FőételMagyaros sült oldalas
  • DesszertPisztáciás csiga
  • VegetáriánusPestós tészta
Hirdetés

Horoszkópok

  • Személyre szabott horoszkóp
  • Párhoroszkóp
  • Szerelmi horoszkóp

Asztrológia

  • Napi horoszkóp
  • Aszcendens számítás
  • Holdnaptár

Jóslások

  • Cigánykártya
  • Tarot
  • Egyiptomi jóskövek

Számmisztika

  • Kalkulátor
  • Test és Lélek
  • Ezotéria

Ajánlataink

  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Adatvédelem
  • Előfizetői ÁSZF
  • Hirdetési ÁSZF
  • Médiaajánlat
© Copyright 2024. Mediaworks
Ugrás a lap tetejére
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.
   
Regionális hírportálok
Bács-Kiskun - baon.huBaranya - bama.huBékés - beol.huBorsod-Abaúj-Zemplén - boon.huCsongrád - delmagyar.huDunaújváros - duol.huFejér - feol.huGyőr-Moson-Sopron - kisalfold.huHajdú-Bihar - haon.huHeves - heol.huJász-Nagykun-Szolnok - szoljon.huKomárom-Esztergom - kemma.huNógrád - nool.huSomogy - sonline.huSzabolcs-Szatmár-Bereg - szon.huTolna - teol.huVas - vaol.huVeszprém - veol.huZala - zaol.hu
Közélet
magyarnemzet.huszabadfold.huhirtv.huorigo.hu
Gazdaság
vg.hufigyelo.huagrokep.hu
Magazin
astronet.huautomotor.hulakaskultura.hulikebalaton.hunapidoktor.humindmegette.hutravelo.hudietaesfitnesz.huvitorlazasmagazin.huvidekize.hutvmusor.hu
Bulvár
borsonline.huripost.humetropol.hulife.hushe.hu
Szolgáltatás
ingatlanbazar.hufreemail.hukoponyeg.huvidea.hulapcentrum.hu
Rádió
radio1gong.huhirfm.hu
Hirdetés
Hirdetés