• Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
    • Babahoroszkóp
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
  • VISSZA
Astronet.hu
  • Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
    • Babahoroszkóp
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
Főoldal  /  Egészséges ételek • Test és Lélek  /  Együnk néha nyerset is!

Együnk néha nyerset is!

Címkék: diéta

Milyen arányban kell nyers ételeket fogyasztanunk ahhoz, hogy szervezetünk valóban elegendő értékes tápanyaghoz jusson?

Hirdetés

Nyers élelmiszer alatt az elsősorban növényi eredetű, zöldségből, gyümölcsből, magvakból, főzés vagy egyéb hőkezelési eljárás nélkül készült ételeket értjük. A nyersétel-diéta hívei feldolgozatlan, lehetőleg organikus élelmiszereket használnak: ezekből ízletes és jól variálható fogásokat készíthetők olyan technikákkal, mint a csíráztatás, aszalás, lassú, 45 fok alatti szikkasztás, turmixolás és szárítás. Szinte bármit felhasználhatunk, ami az adott évszakban beszerezhető, de a legfontosabbak a friss, szezonális zöldségek, gyümölcsök, diófélék, magvak, gabonák, hüvelyesek, szárított gyümölcsök és csírák.

 

Milyen arányban fogyasszunk nyers ételeket?
Milyen arányban fogyasszunk nyers ételeket?

Miért is?

A nyersétel-diéta hívei azt állítják, hogy a főzés, párolás, azaz hőbeavatkozás nélküli ételek több enzimet, vitamint, tápanyagot tartalmaznak, és emésztéskor nem terhelik meg a gyomrot annyira, mint a sült, főtt vagy feldolgozott élelmiszerek, ezért a szervezetnek több energiája marad másra. Ráadásul a helyes étrendnek köszönhetően akár az alvásigényünk is csökkenhet.

Ha a mindennapjainkban nem tudjuk megoldani, hogy a főétkezések alkalmával nyers ételeket fogyasszunk, törekedjünk legalább arra, hogy az evést valamilyen nyers fogással kezdjük, hiszen már ezzel a kis lépéssel is elkerülhető az emésztési leukocitózis, ami a szervezet természetes védekező reakciója a főtt étel fogyasztása után.

Mert mi történik ilyenkor a szervezetben? A hagyományosan elkészített fogások következtében a vérben lévő fehérvérsejtek száma megsokszorozódik, ez valójában nem más, mint testünk védekező reakciója a felvett táplálékkal szemben. Az „idegen anyag” jelenléte miatti védekezés akár másfél-két óráig is eltarthat, jól ismert tünete a fáradtság és az álmosság. Ha viszont nyers étellel kezdjük az étkezést, ez a fázis elmarad, és az immunrendszer a valódi feladatokra tud koncentrálni. Jó hír, hogy kis mennyiség is elegendő, egy adag nyers gyümölcs vagy zöldségleves, egy tál saláta – már ezzel is nagyon sokat teszünk az egészségünkért.

Nem csak zöldség: fasírtok, töltelékek

A diéta hívei korántsem mondanak le a szószokról vagy fasírtokról, egyszerűen csak más alapanyagokból készítik el őket. Általában az összetört, aprított olajos magvakat kombinálják zöldségekkel, ilyenkor a növényi olaj fogja össze az ételt. Az elkészült masszát bele lehet tölteni paprikába és más zöldségekbe, vagy saláta-, illetve káposztalevélbe tekerhetjük. Gombócokat is formázhatunk belőle, ez esetben ropogós kérget úgy kapunk, ha a sütőben, nagyon alacsony hőfokon megszikkasztjuk.

A legfontosabb alapanyagok:

+ Főszereplő a zöld levél

A zöld leveles zöldségek, mint a spenót, sóska, káposzta, fejes saláta vagy a karalábé szolgáltatják az alapot, a legnagyobb arányban ezek kerüljenek a tányérunkra. Salátaként, töltelékként, turmixolva vagy szűrt léként is fogyaszthatók.

+ Gyümölcsök

Ha szezonális, nálunk is termő friss gyümölcsöket választunk, nem feltétlenül kell bioboltba menni, hiszen a kistermelőknél kapható idénygyümölcsök általában kiváló minőségűek.

+ Olajos magvak

Nagyon magas a fehérjetartalmuk, ezenfelül vitaminokat és ásványi anyagokat juttatunk fogyasztásukkal a szervezetünkbe; önmagukban, olajként vagy akár tejként – például mandulatej – is felhasználhatjuk őket.

+ Káposzta, karalábé

Különösen gazdagok K-vitaminban, klorofillban, sok E-vitamin, vas, kalcium és kálium található bennük, de tartalmaznak béta-karotint, rostanyagot, folsavat, tiamint (B1-vitamin) is.

+ Sárgarépa

A nagy mennyiségű karotin erősíti az immunrendszert, és véd a szabad gyökök károsító hatásával szemben.

Fontos a fokozatosság!

Fontos hangsúlyozni, hogy a nyerstáplálkozás gondos odafigyelést, tudatos táplálékbevitelt igényel. Ha ugyanis rendszertelenül, össze-vissza eszünk, hosszú távon könnyen különféle hiányállapotok alakulhatnak ki. Ma már rengeteg kiadvány és weboldal foglalkozik a helyes, kiegyensúlyozott nyers étrenddel, amely megfelelő százalékban tartalmaz minden olyan anyagot, amire a szervezetnek szüksége van. Érdemes kipróbálni, mert már heti egy „nyers nap” vagy egy-egy hét is érezhető változásokat eredményez.

Ezek is érdekelhetnek

Ezt már láttad?

  • Napi útmutatás az őrangyalodtól!

  • Kelta Ősi Fák Jóslás

  • Angyalszám-kalkulátor

  • Totemállatok üzenete

Ajánlott tartalmak

  • Októberi horoszkóp

  • Nagy őszi szerelmi horoszkóp

  • Heti horoszkóp (október 20-26.): Mozgalmas napok, szerencsés fordulatok a hosszú hétvége előtt

  • Heti szerelmi horoszkóp október 18-24: nagy egymásratalálásokat jelez a horoszkóp

Kapcsolódó cikkek

  • Reggeli hála – hangolódj rá a napra!

    Tovább olvasom
  • A milliomosok 5 jellemző tulajdonsága

    Tovább olvasom
  • Pirokinézis

    Pirokinézis: vajon valóban lehetséges a tudat erejével tüzet gyújtani?

    Tovább olvasom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Kos
III. 21. - IV. 19.
Bika
IV. 20. - V. 20.
Ikrek
V. 21. - VI. 21.
Rák
VI. 22. - VII. 22.
Oroszlán
VII. 23. - VIII. 22.
Szűz
VIII. 23. - IX. 22.
Mérleg
IX. 23. - X. 22.
Skorpió
X. 23. - XI. 21.
Nyilas
XI. 22. - XII. 21.
Bak
XII. 22. - I. 19.
Vízöntő
I. 20. - II. 18.
Halak
II. 19. - III. 20.

TOP 5

  • Hétvégi horoszkóp 2025. október 18-19: feszültség után megkönnyebbülés, szerencse és vidámság jön 2025. október 17.
  • Heti szerelmi horoszkóp október 18-24: nagy egymásratalálásokat jelez a horoszkóp 2025. október 18.
  • Heti horoszkóp (október 20-26.): Mozgalmas napok, szerencsés fordulatok a hosszú hétvége előtt 2025. október 19.
  • Varázslatos hetek jönnek: a Vénusz a szerelem és egyensúly jegyébe, a Mérlegbe lépett 2025. október 16.
  • Napi horoszkóp csütörtökre: a szerencse és a harmónia napja 2025. október 15.
Hirdetés

Személyre Szabott Horoszkóp

Készítsd el saját részletes elemzésed, születésed ideje és helye alapján!
KISZÁMOLOM
Hirdetés

Astronet.hu

Hirdetés

Párhoroszkóp

Nézd meg, hogy ki illik hozzád csillagjegyed alapján!
Kiszámolom
Hirdetés

Holdnaptár

Mai nap
Nézd meg mit üzen a Hold!
Holdkalendárium

LEGUTÓBBI POSZTOK

  • Napi horoszkóp szerdára: intenzív nap jön, a Skorpió Hold mindent felerősít 2025.10.21.
  • 1 éves Skorpió születésnapi horoszkóp 2025-2026. 2025.10.21.
  • Heti Tarot jóslás: a Főpap kártyája szerint hallgass a belső hangodra 2025.10.20.
VIDEÓK
Medvehagymás hajtovány
 m2
Bécsi burgonyasaláta nélkül nincs rántott hús: mutatjuk a zseniális receptet
 m2
A rakott kelkáposzta az egyik legfinomabb laktató fogás: íme a recept videón
 m2
Így készül a villámgyors tojásleves, egyszer és mennyeien finom
 m2
Csokiba mártott almaszeletek, a gyors és egyszerű édesség
 m2
NAPI MENÜ
  • ElőételHagyományos lebbencsleves
  • FőételMagyaros sült oldalas
  • DesszertPisztáciás csiga
  • VegetáriánusPestós tészta
Hirdetés

Horoszkópok

  • Személyre szabott horoszkóp
  • Párhoroszkóp
  • Szerelmi horoszkóp

Asztrológia

  • Napi horoszkóp
  • Aszcendens számítás
  • Holdnaptár

Jóslások

  • Cigánykártya
  • Tarot
  • Egyiptomi jóskövek

Számmisztika

  • Kalkulátor
  • Test és Lélek
  • Ezotéria
  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Adatvédelem
  • Előfizetői ÁSZF
  • Hirdetési ÁSZF
  • Médiaajánlat
© Copyright 2024. Mediaworks
Ugrás a lap tetejére
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.
   
Regionális hírportálok
Bács-Kiskun - baon.huBaranya - bama.huBékés - beol.huBorsod-Abaúj-Zemplén - boon.huCsongrád - delmagyar.huDunaújváros - duol.huFejér - feol.huGyőr-Moson-Sopron - kisalfold.huHajdú-Bihar - haon.huHeves - heol.huJász-Nagykun-Szolnok - szoljon.huKomárom-Esztergom - kemma.huNógrád - nool.huSomogy - sonline.huSzabolcs-Szatmár-Bereg - szon.huTolna - teol.huVas - vaol.huVeszprém - veol.huZala - zaol.hu
Közélet
magyarnemzet.huszabadfold.huhirtv.huorigo.hu
Gazdaság
vg.hufigyelo.huagrokep.hu
Magazin
astronet.huautomotor.hulakaskultura.hulikebalaton.hunapidoktor.humindmegette.hutravelo.hudietaesfitnesz.huvitorlazasmagazin.huvidekize.hutvmusor.hu
Bulvár
borsonline.huripost.humetropol.hulife.hushe.hu
Szolgáltatás
ingatlanbazar.hufreemail.hukoponyeg.huvidea.hulapcentrum.hu
Rádió
radio1gong.huhirfm.hu
Hirdetés
Hirdetés