• Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
  • VISSZA
Astronet.hu
  • Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
Főoldal  /  Egészséges ételek  /  Élelmi rostokkal az egészségért

Élelmi rostokkal az egészségért

Címkék: betegség

Közhelyszámba megy, hogy táplálkozásunk általában egészségtelen. Mi alakította ki ezt a helyzetet? A magyar nép többsége hosszú évszázadokon át fizikai igénybevételének megfelelő és időnként még ennél is kevesebb energiatartalmú étrenden élt.

Hirdetés

Széleskörű túltápláltság 1968-ig nem alakult ki hazánkban. Ettől az időponttól kezdve nőtt meg jelentős mértékben a zsiradék, a hús, a cukor és a gabonafélék termékeinek fogyasztása.

A zsiradékbevitelt döntően az állati zsírok felvétele jellemezte, ugyanekkor a zöldség, gyümölcsök fogyasztása nem bizonyult megfelelőnek. A jövedelem változásával az élelmiszerfogyasztás országos viszonylatban kis mértékben módosult, de az alapvető élelmiszerek arányának helytelen felvétele a mai napig fennáll.

Az 1990-es években egy hízósertésre két magyar fogyasztó jutott, de jelenleg az arány kedvezőbb az étolajfogyasztás is idővel jobban előtérbe került. Korábban a margarinok transzzsírsav tartalma is egészségtelenül nagy  volt, jelenleg ez 1 % alatti értéken van. A növényi eredetű zsiradékok közül a napraforgóolaj hazai felhasználása a mai napig meghatározó szerepű.

Újabb ismereteink szerint ez az omega-6 zsírsav tartalmú olaj nem tekinthető olyan előnyös hatásúnak mint a nagyobb omega-3 zsírsav tartalmú repceolaj, lenolaj, tökmagolaj vagy az omega-9 zsírsav tartalmú olívaolaj. Az elmúlt években utóbbiak fogyasztása növekedett.

Nem mondható el ilyen előnyös tendencia a gyümölcs-, és zöldségfogyasztás területén. Az egészséges életmód hívei körében egyre nagyobb arányú a friss gyümölcs-, és zöldségfogyasztás, azonban ennek mintegy 15 energia %-os értéke mintegy fele az ajánlott napi 30 grammnyi fogyasztásnak. A zöldség és gyümölcsfogyasztás elégtelen volta hozzájárul a nagy energiatartalmú, zsiradékban és egyszerű cukorfogyasztásban gazdag étrendünk egészségkárosító hatásához.

A magyar lakosság betegségstruktúráját és halálozási viszonyait a helytelen életmód alapvetően meghatározza. Ebben döntő szerepet játszik az egészségtelen táplálkozás. Jelenlegi egészségügyi helyzetünket az idült, nem fertőző betegségek nagy aránya jellemzi, amelyben a szív-, és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek, az anyagcsere-betegségek, az emésztő-béltraktus betegségei, a mozgásszervi betegségek és az idegrendszeri betegségek határozzák meg. Mindezen kórformákban az egészséges táplálkozás kialakítása kedvező irányú változást eredményezhetne.

A táplálkozás tehát Magyarországon népességszintű problémát képez valamennyi életszakaszban.  Az ország mezőgazdasága és lehetőségei módot adnának nagyobb arányú zöldség és gyümölcsfogyasztásra. Ennek érdekében több irányba lépéseket kellene tenni. A termelői, kereskedelmi aktivitás és vásárlói magatartás helyes irányának módosítása, a fogyasztói ízlés és a megfelelő konyhatechnika kialakítása érdemi változást hozhat az egészségügyi helyzetben is.

Fehér kenyér helyett korpásat együnk!

A hazai sajátosságok figyelembevételével a növényi rostfogyasztás mennyiségét növelnünk kellene. A rostdús táplálkozás előnyeit már Hyppocrates is említi, aki a fehérkenyér fogyasztása helyett a korpakenyeret ajánlja.  A növényekben a keményítő az amiloplasztokban tárolódik. Ha a sejtnek energiára van szüksége, a növény keményítőt és glükózt szabadít fel. A keményítő amilopektinből és amilózból áll. Növényi eredetű tápanyagaink között első helyen a keményítőt kell megemlítsük, amely poliszacharid, vagyis összetett szénhidrát. Íztelen, szagtalan anyag, de amiláz enzim hatására egyszerű cukor válik le belőle. Ez adja a jól megrágott kenyérhéj édes ízét.

Sokféle növényben megtalálható, magvakban, gyümölcsökben, burgonyában, kukoricában, rizsben, hüvelyesekben. A nyák emésztő enzimjén kívül a hasnyálmirigy amiláz enzimje végzi el bontását.

Növényi eredetű táplálékunk nagy csoportját az élelmi rostok képezik. A diétás (élelmi) rost az ehető növényi részeknek vagy analóg szénhidrátoknak az a része,  amely ellenáll az emésztésnek  és az emberi vékonybélben való abszorpciónak, s teljesen vagy részlegesen fermentálódik a vastagbélben. A diétás rostot poliszacharidok, oligoszacharidok, lignin és a hozzájuk kapcsolódó növényi anyagok összessége alkotja.

A diétás rost kedvező fiziológiai hatásokat fejt ki: elősegíti a jó bélműködést, és/vagy hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, és/vagy hozzájárul a vér glükózszintjének csökkentéséhez.” Alapvető fontosságú, hogy a rostfogyasztással együtt nagy mennyiségű folyadékot is fogyasszunk, mivel a rostok vízfelszívó képessége igen nagy. Ha nem kerül elegendő folyadék a bélbe, a rostok azt a bélfalból szívják ki és a széklet besűrűsödik.

Zöldség és gyümölcs – csak frissen jó

A zöldség és gyümölcsfogyasztás értékelésekor figyelembe kell vegyük mind mennyiségük, mind vitamintartalmuk tárolási veszteségeit. Például két napig tárolva a karfiol és a paradicsom C-vitamin tartalmának mintegy 50 %-át elveszti.

Lényeges a zöldfélék elkészítési módja is. Például a hasábburgonya bő zsírban sütve tömegének 43,9 %-át, a metélt burgonya 64,6 %-át veszti. C-vitamin tartalmának 45 perces főzés során 50-60 %-át veszti, míg pároláskor a veszteség 15-20 %. Nyilvánvaló, hogy a párolás a zöldfélék alkotórészeinek jobb megőrzését biztosítja.

További szempont a felhasznált zsiradék mennyisége és minősége. A bő zsiradékban sütött burgonya különösen egészségtelennek tekinthető ha a zsiradékot ismételten felhasználjuk, mert a zsírban keletkező anyagok bizonyítottan rákkeltő hatásúak. Végezetül lényeges szempont fedett párolás esetén az ízanyagok megőrzése, különösen, ha ez többféle alapanyag egyidejű elkészítése mellett is lehetséges.

Az élelmi rostok fogyasztása a jelenlegi átlagos fogyasztás mintegy kétszeresét tenné szükségessé. Lényeges az élelmi rostok összetevőinek, vitamintartalmának és zamatának megőrzése. A zöldségfélék széleskörű felhasználása változatos, egészséges táplálkozást tesz lehetővé. Fogyasztásuk biztosíthatja az egészségmegőrző-, fejlesztő törekvéseket. Betegségek fennállása esetén a diéto-terápia részét képezheti.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ezt már láttad?

  • Totemállatok üzenete

  • Istennők jóskártya

  • Atlantisz bölcsessége

  • cigánykártya jóslás

    Cigánykártya jóslás

Ajánlott tartalmak

  • Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2025

    Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp

  • Júniusi horoszkóp 2025

    Júniusi horoszkóp

  • 444 angyalszám

    Ezt jelenti a 444 angyalszám

  • Júniusi kínai horoszkóp 2025

    Júniusi kínai horoszkóp 2025.: váratlan fordulatokat hoz a Ló hónapja

Kapcsolódó cikkek

  • boldoggá tevő ételek

    Ezek az ételek boldoggá tesznek!

    Tovább olvasom
  • Mindannyiunk kedvence – A házi verziót próbáltad már?

    Tovább olvasom
  • Ezért fogyassz rendszeresen sütőtököt!

    Miért egészséges a sütőtök?

    Tovább olvasom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Kos
III. 21. - IV. 19.
Bika
IV. 20. - V. 20.
Ikrek
V. 21. - VI. 21.
Rák
VI. 22. - VII. 22.
Oroszlán
VII. 23. - VIII. 22.
Szűz
VIII. 23. - IX. 22.
Mérleg
IX. 23. - X. 22.
Skorpió
X. 23. - XI. 21.
Nyilas
XI. 22. - XII. 21.
Bak
XII. 22. - I. 19.
Vízöntő
I. 20. - II. 18.
Halak
II. 19. - III. 20.

Ajánlatok

  • Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is
    Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is

TOP 5

  • Heti horoszkóp június 2-8.
    Heti horoszkóp 2025. június 2-8.: szerencsés fordulatokat hoz a Vénusz jegyváltása 2025. június 01.
  • Heti holdhoroszkóp június 2-6.
    Heti holdhoroszkóp 2025. június 2-8.: a növő Hold nagy lendületet ad a héten 2025. június 02.
  • Nagy nyári horoszkóp 2025
    Nagy nyári horoszkóp 2025.: szerelem, pénz, szerencse 2025. június 03.
  • Így védekezhetsz a rontások ellen
    Így védekezhetsz a rontások ellen! 2025. május 31.
  • Heti Tarot jóslás
    Heti Tarot jóslás 2025. június 2-8.: együtt most komoly sikereket érhetünk el 2025. június 02.
Hirdetés

Személyre Szabott Horoszkóp

Készítsd el saját részletes elemzésed, születésed ideje és helye alapján!
KISZÁMOLOM
Hirdetés

Astronet.hu

Hirdetés

Párhoroszkóp

Nézd meg, hogy ki illik hozzád csillagjegyed alapján!
Kiszámolom
Hirdetés

Holdnaptár

Mai nap
Nézd meg mit üzen a Hold!
Holdkalendárium
Az életet a kaland teszi érdemessé arra, hogy éljük, és ha kalandot akarsz, kockáztatnod kell. Max Gunther

LEGUTÓBBI POSZTOK

  • Heti szerelmi horoszkóp
    Heti szerelmi horoszkóp 2025. június 7-13.: nagy fordulatokat jeleznek a bolygók 2025.06.07.
  • Napi horoszkóp június 7.
    Napi horoszkóp 2025. június 7.: a Skorpió Hold szenvedélyt hoz 2025.06.06.
  • Pünkösdi hosszú hétvégi horoszkóp 2025
    Pünkösdi hosszú hétvégi horoszkóp 2025. június 7-9.: érzelmi hullámvasút 2025.06.06.
VIDEÓK
Medvehagymás hajtovány
 m2
Bécsi burgonyasaláta nélkül nincs rántott hús: mutatjuk a zseniális receptet
 m2
A rakott kelkáposzta az egyik legfinomabb laktató fogás: íme a recept videón
 m2
Így készül a villámgyors tojásleves, egyszer és mennyeien finom
 m2
Csokiba mártott almaszeletek, a gyors és egyszerű édesség
 m2
NAPI MENÜ
  • ElőételHagyományos lebbencsleves
  • FőételMagyaros sült oldalas
  • DesszertPisztáciás csiga
  • VegetáriánusPestós tészta
Hirdetés

Horoszkópok

  • Személyre szabott horoszkóp
  • Párhoroszkóp
  • Szerelmi horoszkóp

Asztrológia

  • Napi horoszkóp
  • Aszcendens számítás
  • Holdnaptár

Jóslások

  • Cigánykártya
  • Tarot
  • Egyiptomi jóskövek

Számmisztika

  • Kalkulátor
  • Test és Lélek
  • Ezotéria

Ajánlataink

  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Adatvédelem
  • Előfizetői ÁSZF
  • Hirdetési ÁSZF
  • Médiaajánlat
© Copyright 2024. Mediaworks
Ugrás a lap tetejére
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.
   
Regionális hírportálok
Bács-Kiskun - baon.huBaranya - bama.huBékés - beol.huBorsod-Abaúj-Zemplén - boon.huCsongrád - delmagyar.huDunaújváros - duol.huFejér - feol.huGyőr-Moson-Sopron - kisalfold.huHajdú-Bihar - haon.huHeves - heol.huJász-Nagykun-Szolnok - szoljon.huKomárom-Esztergom - kemma.huNógrád - nool.huSomogy - sonline.huSzabolcs-Szatmár-Bereg - szon.huTolna - teol.huVas - vaol.huVeszprém - veol.huZala - zaol.hu
Közélet
magyarnemzet.huszabadfold.huhirtv.huorigo.hu
Gazdaság
vg.hufigyelo.huagrokep.hu
Magazin
astronet.huautomotor.hulakaskultura.hulikebalaton.hunapidoktor.humindmegette.hutravelo.hudietaesfitnesz.huvitorlazasmagazin.huvidekize.hutvmusor.hu
Bulvár
borsonline.huripost.humetropol.hulife.hushe.hu
Szolgáltatás
ingatlanbazar.hufreemail.hukoponyeg.huvidea.hulapcentrum.hu
Rádió
radio1gong.huhirfm.hu
Hirdetés
Hirdetés