• Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
  • VISSZA
Astronet.hu
  • Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
Főoldal  /  Egészséges ételek  /  Élelmi rostokkal az egészségért

Élelmi rostokkal az egészségért

Címkék: betegség

Közhelyszámba megy, hogy táplálkozásunk általában egészségtelen. Mi alakította ki ezt a helyzetet? A magyar nép többsége hosszú évszázadokon át fizikai igénybevételének megfelelő és időnként még ennél is kevesebb energiatartalmú étrenden élt.

Hirdetés

Széleskörű túltápláltság 1968-ig nem alakult ki hazánkban. Ettől az időponttól kezdve nőtt meg jelentős mértékben a zsiradék, a hús, a cukor és a gabonafélék termékeinek fogyasztása.

A zsiradékbevitelt döntően az állati zsírok felvétele jellemezte, ugyanekkor a zöldség, gyümölcsök fogyasztása nem bizonyult megfelelőnek. A jövedelem változásával az élelmiszerfogyasztás országos viszonylatban kis mértékben módosult, de az alapvető élelmiszerek arányának helytelen felvétele a mai napig fennáll.

Az 1990-es években egy hízósertésre két magyar fogyasztó jutott, de jelenleg az arány kedvezőbb az étolajfogyasztás is idővel jobban előtérbe került. Korábban a margarinok transzzsírsav tartalma is egészségtelenül nagy  volt, jelenleg ez 1 % alatti értéken van. A növényi eredetű zsiradékok közül a napraforgóolaj hazai felhasználása a mai napig meghatározó szerepű.

Újabb ismereteink szerint ez az omega-6 zsírsav tartalmú olaj nem tekinthető olyan előnyös hatásúnak mint a nagyobb omega-3 zsírsav tartalmú repceolaj, lenolaj, tökmagolaj vagy az omega-9 zsírsav tartalmú olívaolaj. Az elmúlt években utóbbiak fogyasztása növekedett.

Nem mondható el ilyen előnyös tendencia a gyümölcs-, és zöldségfogyasztás területén. Az egészséges életmód hívei körében egyre nagyobb arányú a friss gyümölcs-, és zöldségfogyasztás, azonban ennek mintegy 15 energia %-os értéke mintegy fele az ajánlott napi 30 grammnyi fogyasztásnak. A zöldség és gyümölcsfogyasztás elégtelen volta hozzájárul a nagy energiatartalmú, zsiradékban és egyszerű cukorfogyasztásban gazdag étrendünk egészségkárosító hatásához.

A magyar lakosság betegségstruktúráját és halálozási viszonyait a helytelen életmód alapvetően meghatározza. Ebben döntő szerepet játszik az egészségtelen táplálkozás. Jelenlegi egészségügyi helyzetünket az idült, nem fertőző betegségek nagy aránya jellemzi, amelyben a szív-, és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek, az anyagcsere-betegségek, az emésztő-béltraktus betegségei, a mozgásszervi betegségek és az idegrendszeri betegségek határozzák meg. Mindezen kórformákban az egészséges táplálkozás kialakítása kedvező irányú változást eredményezhetne.

A táplálkozás tehát Magyarországon népességszintű problémát képez valamennyi életszakaszban.  Az ország mezőgazdasága és lehetőségei módot adnának nagyobb arányú zöldség és gyümölcsfogyasztásra. Ennek érdekében több irányba lépéseket kellene tenni. A termelői, kereskedelmi aktivitás és vásárlói magatartás helyes irányának módosítása, a fogyasztói ízlés és a megfelelő konyhatechnika kialakítása érdemi változást hozhat az egészségügyi helyzetben is.

Fehér kenyér helyett korpásat együnk!

A hazai sajátosságok figyelembevételével a növényi rostfogyasztás mennyiségét növelnünk kellene. A rostdús táplálkozás előnyeit már Hyppocrates is említi, aki a fehérkenyér fogyasztása helyett a korpakenyeret ajánlja.  A növényekben a keményítő az amiloplasztokban tárolódik. Ha a sejtnek energiára van szüksége, a növény keményítőt és glükózt szabadít fel. A keményítő amilopektinből és amilózból áll. Növényi eredetű tápanyagaink között első helyen a keményítőt kell megemlítsük, amely poliszacharid, vagyis összetett szénhidrát. Íztelen, szagtalan anyag, de amiláz enzim hatására egyszerű cukor válik le belőle. Ez adja a jól megrágott kenyérhéj édes ízét.

Sokféle növényben megtalálható, magvakban, gyümölcsökben, burgonyában, kukoricában, rizsben, hüvelyesekben. A nyák emésztő enzimjén kívül a hasnyálmirigy amiláz enzimje végzi el bontását.

Növényi eredetű táplálékunk nagy csoportját az élelmi rostok képezik. A diétás (élelmi) rost az ehető növényi részeknek vagy analóg szénhidrátoknak az a része,  amely ellenáll az emésztésnek  és az emberi vékonybélben való abszorpciónak, s teljesen vagy részlegesen fermentálódik a vastagbélben. A diétás rostot poliszacharidok, oligoszacharidok, lignin és a hozzájuk kapcsolódó növényi anyagok összessége alkotja.

A diétás rost kedvező fiziológiai hatásokat fejt ki: elősegíti a jó bélműködést, és/vagy hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, és/vagy hozzájárul a vér glükózszintjének csökkentéséhez.” Alapvető fontosságú, hogy a rostfogyasztással együtt nagy mennyiségű folyadékot is fogyasszunk, mivel a rostok vízfelszívó képessége igen nagy. Ha nem kerül elegendő folyadék a bélbe, a rostok azt a bélfalból szívják ki és a széklet besűrűsödik.

Zöldség és gyümölcs – csak frissen jó

A zöldség és gyümölcsfogyasztás értékelésekor figyelembe kell vegyük mind mennyiségük, mind vitamintartalmuk tárolási veszteségeit. Például két napig tárolva a karfiol és a paradicsom C-vitamin tartalmának mintegy 50 %-át elveszti.

Lényeges a zöldfélék elkészítési módja is. Például a hasábburgonya bő zsírban sütve tömegének 43,9 %-át, a metélt burgonya 64,6 %-át veszti. C-vitamin tartalmának 45 perces főzés során 50-60 %-át veszti, míg pároláskor a veszteség 15-20 %. Nyilvánvaló, hogy a párolás a zöldfélék alkotórészeinek jobb megőrzését biztosítja.

További szempont a felhasznált zsiradék mennyisége és minősége. A bő zsiradékban sütött burgonya különösen egészségtelennek tekinthető ha a zsiradékot ismételten felhasználjuk, mert a zsírban keletkező anyagok bizonyítottan rákkeltő hatásúak. Végezetül lényeges szempont fedett párolás esetén az ízanyagok megőrzése, különösen, ha ez többféle alapanyag egyidejű elkészítése mellett is lehetséges.

Az élelmi rostok fogyasztása a jelenlegi átlagos fogyasztás mintegy kétszeresét tenné szükségessé. Lényeges az élelmi rostok összetevőinek, vitamintartalmának és zamatának megőrzése. A zöldségfélék széleskörű felhasználása változatos, egészséges táplálkozást tesz lehetővé. Fogyasztásuk biztosíthatja az egészségmegőrző-, fejlesztő törekvéseket. Betegségek fennállása esetén a diéto-terápia részét képezheti.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ezt már láttad?

  • Totemállatok üzenete

  • Istennők jóskártya

  • Atlantisz bölcsessége

  • cigánykártya jóslás

    Cigánykártya jóslás

Ajánlott tartalmak

  • Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2025

    Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp

  • Júniusi horoszkóp 2025

    Júniusi horoszkóp

  • Hétvégi horoszkóp június 21-22.

    Hétvégi horoszkóp: Nyári napforduló és új energiák – 2025. június 21–22.

  • Rák hava 2025 szerencse

    Ez az 5 csillagjegy lesz a legszerencsésebb a Rák havában

Kapcsolódó cikkek

  • boldoggá tevő ételek

    Ezek az ételek boldoggá tesznek!

    Tovább olvasom
  • Mindannyiunk kedvence – A házi verziót próbáltad már?

    Tovább olvasom
  • Ezért fogyassz rendszeresen sütőtököt!

    Miért egészséges a sütőtök?

    Tovább olvasom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Kos
III. 21. - IV. 19.
Bika
IV. 20. - V. 20.
Ikrek
V. 21. - VI. 21.
Rák
VI. 22. - VII. 22.
Oroszlán
VII. 23. - VIII. 22.
Szűz
VIII. 23. - IX. 22.
Mérleg
IX. 23. - X. 22.
Skorpió
X. 23. - XI. 21.
Nyilas
XI. 22. - XII. 21.
Bak
XII. 22. - I. 19.
Vízöntő
I. 20. - II. 18.
Halak
II. 19. - III. 20.

Ajánlatok

  • Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is
    Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is

TOP 5

    Hirdetés

    Személyre Szabott Horoszkóp

    Készítsd el saját részletes elemzésed, születésed ideje és helye alapján!
    KISZÁMOLOM
    Hirdetés

    Astronet.hu

    Hirdetés

    Párhoroszkóp

    Nézd meg, hogy ki illik hozzád csillagjegyed alapján!
    Kiszámolom
    Hirdetés

    Holdnaptár

    Mai nap
    Nézd meg mit üzen a Hold!
    Holdkalendárium
    "Minden ember gyarló, ám egyedül élni unalmas, ezért olyannak kell elfogadni mindenkit, amilyen, és úgy kell tenni, mintha észre sem vennénk a hibáit. " Mme Pompadour

    LEGUTÓBBI POSZTOK

    • Napi horoszkóp hétfő
      Napi horoszkóp 2025. június 23.: az eszedre vagy a szívedre hallgatsz hétfőn? 2025.06.22.
    • Heti horoszkóp 2025. június 23-29.
      Feszültségek, szerencsés fordulatok és pénzügyi meglepetések – Heti horoszkóp: 2025. június 23–29. 2025.06.22.
    • Június 22 napi horoszkóp
      Napi horoszkóp 2025. június 22.: erőt adó nap, erős fényszögekkel – jön a Mars–Jupiter szextil hatása! 2025.06.21.
    VIDEÓK
    Medvehagymás hajtovány
     m2
    Bécsi burgonyasaláta nélkül nincs rántott hús: mutatjuk a zseniális receptet
     m2
    A rakott kelkáposzta az egyik legfinomabb laktató fogás: íme a recept videón
     m2
    Így készül a villámgyors tojásleves, egyszer és mennyeien finom
     m2
    Csokiba mártott almaszeletek, a gyors és egyszerű édesség
     m2
    NAPI MENÜ
    • ElőételHagyományos lebbencsleves
    • FőételMagyaros sült oldalas
    • DesszertPisztáciás csiga
    • VegetáriánusPestós tészta
    Hirdetés

    Horoszkópok

    • Személyre szabott horoszkóp
    • Párhoroszkóp
    • Szerelmi horoszkóp

    Asztrológia

    • Napi horoszkóp
    • Aszcendens számítás
    • Holdnaptár

    Jóslások

    • Cigánykártya
    • Tarot
    • Egyiptomi jóskövek

    Számmisztika

    • Kalkulátor
    • Test és Lélek
    • Ezotéria

    Ajánlataink

    • Impresszum
    • Felhasználási feltételek
    • Adatvédelem
    • Előfizetői ÁSZF
    • Hirdetési ÁSZF
    • Médiaajánlat
    © Copyright 2024. Mediaworks
    Ugrás a lap tetejére
    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.
       
    Regionális hírportálok
    Bács-Kiskun - baon.huBaranya - bama.huBékés - beol.huBorsod-Abaúj-Zemplén - boon.huCsongrád - delmagyar.huDunaújváros - duol.huFejér - feol.huGyőr-Moson-Sopron - kisalfold.huHajdú-Bihar - haon.huHeves - heol.huJász-Nagykun-Szolnok - szoljon.huKomárom-Esztergom - kemma.huNógrád - nool.huSomogy - sonline.huSzabolcs-Szatmár-Bereg - szon.huTolna - teol.huVas - vaol.huVeszprém - veol.huZala - zaol.hu
    Közélet
    magyarnemzet.huszabadfold.huhirtv.huorigo.hu
    Gazdaság
    vg.hufigyelo.huagrokep.hu
    Magazin
    astronet.huautomotor.hulakaskultura.hulikebalaton.hunapidoktor.humindmegette.hutravelo.hudietaesfitnesz.huvitorlazasmagazin.huvidekize.hutvmusor.hu
    Bulvár
    borsonline.huripost.humetropol.hulife.hushe.hu
    Szolgáltatás
    ingatlanbazar.hufreemail.hukoponyeg.huvidea.hulapcentrum.hu
    Rádió
    radio1gong.huhirfm.hu
    Hirdetés
    Hirdetés