• Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
  • VISSZA
Astronet.hu
  • Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
Főoldal  /  Egészséges ételek  /  Érik a ropogós…

Érik a ropogós…

Címkék: diéta fogyókúra kalória vitamin zsírégetés

Amikor ezernyi virága kinyílik, és beborítja az addig kopár ágakat, a japánok napokig ünnepelnek. Hiszen a pillekönnyű, illatos szirmok jelzik, hogy végre megérkezett a várva várt tavasz. Május végén pedig már megjelennek a piacon a korai, apró szemű fajt

Hirdetés

A cseresznye az egyik legkorábban érő gyümölcsünk. Már május elején pirosodik a szerencsések kertjében, a hónap végén pedig rendszerint már a piacokon is fellelheted. Ha a sok befőtt és fagyasztott holmi után egy kis friss ízre vágysz, a legjobb, ha hétvégi portyádon megtöltöd vele a kosaradat!

Tölgyerdőkből Lucullus asztalára

A vadcseresznye – amelynek gyümölcse többnyire apró és fanyar ízű – lényegében Nyugat-Szibériától Angliáig mindenhol honos, és leginkább a tölgyerdőket kedveli. Azt, hogy kertjeink kedvelt lakójává vált, nagy valószínűséggel a gazdag lakomáiról hírhedtté vált Lucullusnak köszönhetjük, aki Itáliába hozatott egy akkor kiválónak tartott cseresznyefajtát. A város nevét (Kerasunt), ahonnan a gyümölcs származik, őrzi a görög kerasos, a latin cerasus, a német Kirsche és a magyar cseresznye szó is. A tűzpiros bogyókat termő fa később a szőlőtermő tájak jellegzetes kísérőnövénye lett, mára pedig elsősorban családi házak kertjeiben találkozhatunk vele.

Nem csak az ízéért szeretjük

A cseresznye remek kálium-, kalcium-, nátrium- és foszforforrás, emellett jelentős az A, B, és C-vitamin tartalma is. Kitűnő bőr- és vértisztító – ezért nagyszerű köszvény, reuma és pattanások ellen -, víz- és hashajtó. Ha éppen fogyókúrázol, azért jó, ha vigyázol vele, mert 100 grammonként 68 kilokalóriát tartalmaz! Ha azonban elcsábulnál, lássunk egy ízig-vérig cseresznyés ételt. Receptek

Cseresznyeleves citromos habgaluskával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cseresznye, 6 dkg cukor, 1 citrom leve, 5 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 2 dl tejszín A galuskához: 1 tojásfehérje, 2 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, tej a főzéshez  Előkészítés: 1.) A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, lecukrozzuk és állni hagyjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. Elkészítés: 1.) A szegfűszeget és a fahéjat kb. 1 dl vízben kiforraljuk, majd leszűrjük, és a levét félretesszük. 2.) A cseresznyét kinyomkodjuk, a levét felfogjuk, a gyümölcs felét összeturmixoljuk. A gyümölcs levét a szegfűszeges, fahéjas lével és annyi vízzel, hogy 7 dl legyen, feltesszük főni. Egy csipet sóval ízesítjük, és amikor forr, beletesszük az összeturmixolt cseresznyét, a citrom levét és a tejszínt. Kíméletesen, 3-4 perc alatt összeforraljuk. Beleszórjuk a visszamaradt cseresznyét, megvárjuk, hogy még egyszer felforrjon, és levesszük a tűzről. Kihűtjük. 3.) Amíg a leves hűl, a tojásfehérjét a cukorral és a reszelt citromhéjjal kemény habbá verjük. Kiskanállal, gyöngyöző, forrásban levő tejbe vagy vízbe szaggatjuk. A galuskákat 1 perc elteltével megfordítjuk, még 1 percig főzzük, és kiszedjük. Tálalásnál a kihűlt levesre helyezzük a galuskákat.

Cseresznyés szelet

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál porcukor, pici só, 12 dkg  margarin, 3 tojás, kb. 2 dl tejföl, 60 dkg cseresznye, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, cukor ízlés szerint, 2-3 evőkanál rétesliszt, porcukor a szóráshoz Elkészítés: 1.) 20 dkg liszthez 2 teáskanál sütőport keverünk, hozzáadunk 2 teáskanál porcukrot, pici sót, 12 dkg margarint, 1 tojássárgát és annyi tejfölt, hogy szép, sima tésztát kapjunk. 2.) A tésztával kibélelünk egy közepes méretű tepsit. Megmosunk és kimagozunk 60 dkg cseresznyét. A tésztát meghintjük 1-2 evőkanál zsemlemorzsával, megszórjuk (ízlés szerint cukorral), ezután szétterítjük rajta a cseresznyét, és megint megszórjuk 1-2 kanál zsemlemorzsával és cukorral. 3.) Azután 2 tojás sárgát habosra keverünk 3 evőkanál cukorral (vagy 4 kanál mézzel), hozzáadunk 1 dl tejfölt, 2-3 evőkanál réteslisztet és 3 tojásfehérje kemény habját. Ezzel a habos krémmel egyenletesen bevonjuk a cseresznyés tésztát, és szép rózsaszínűre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Gyümölcskocka – sütés nélkül

Hozzávalók: 20 evőkanál cukor, 1 kg meggy (cseresznye, reszelt alma), kevés fahéj, 20 evőkanál búzadara, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 l tej, cukor, 2 dl tejszín Elkészítés: 1.) 1 liter vizet 20 evőkanál cukorral és 1 kg gyümölccsel felteszünk főni. Ízesítjük kevés fahéjjal. 5-10 perc főzés után beleöntünk 20 evőkanál búzadarát, és addig kevergetjük, amíg a dara megfő. Egy tepsit kivizezünk, és beleöntjük a masszát. 2.) 2 csomag vaníliapudingot 1 liter tejben, tetszés szerinti cukorral, előírás szerint megfőzünk, és még forrón a darára öntjük. Ha kihűlt, 2 dl tejszínből habot verünk, és a tetejére simítjuk. Hűtőben jól lehűtjük, nagyobb kockákra szeleteljük.

Csirkemell cseresznyével

Hozzávalók 4 személyre: 4 fél csirkemellfilé, 80 dkg cseresznye, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál cukor, 1 kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg Előkészítés: 1.) A csirkemellet megmossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, bedörzsöljük sóval, borssal. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük (gázsütő 2. fokozat). Elkészítés: 1.) A vajat serpenyőben felforrósítjuk, a csirkemellet minden oldalán szép pirosra sütjük benne. 2.) Tűzálló tálba tesszük, köré rakjuk a cseresznyét, megszórjuk a cukorral, mellédobjuk a fahéjat, a szegfűszeget. Meglocsoljuk a sütésből visszamaradt zsiradékkal, és a sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük. A csirkemellet szeletekre vágjuk, és a vele párolt cseresznyével tálaljuk. Fotó: Komáromi Zoltán, Kerekes Forrás: Kiskegyed konyhája   További finomságok és receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Ezt már láttad?

  • Totemállatok üzenete

  • Istennők jóskártya

  • Atlantisz bölcsessége

  • cigánykártya jóslás

    Cigánykártya jóslás

Ajánlott tartalmak

  • Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2025

    Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp

  • Júniusi horoszkóp 2025

    Júniusi horoszkóp

  • 444 angyalszám

    Ezt jelenti a 444 angyalszám

  • Júniusi kínai horoszkóp 2025

    Júniusi kínai horoszkóp 2025.: váratlan fordulatokat hoz a Ló hónapja

Kapcsolódó cikkek

  • boldoggá tevő ételek

    Ezek az ételek boldoggá tesznek!

    Tovább olvasom
  • Mindannyiunk kedvence – A házi verziót próbáltad már?

    Tovább olvasom
  • Ezért fogyassz rendszeresen sütőtököt!

    Miért egészséges a sütőtök?

    Tovább olvasom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Kos
III. 21. - IV. 19.
Bika
IV. 20. - V. 20.
Ikrek
V. 21. - VI. 21.
Rák
VI. 22. - VII. 22.
Oroszlán
VII. 23. - VIII. 22.
Szűz
VIII. 23. - IX. 22.
Mérleg
IX. 23. - X. 22.
Skorpió
X. 23. - XI. 21.
Nyilas
XI. 22. - XII. 21.
Bak
XII. 22. - I. 19.
Vízöntő
I. 20. - II. 18.
Halak
II. 19. - III. 20.

Ajánlatok

  • Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is
    Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is

TOP 5

  • Heti horoszkóp június 2-8.
    Heti horoszkóp 2025. június 2-8.: szerencsés fordulatokat hoz a Vénusz jegyváltása 2025. június 01.
  • Heti holdhoroszkóp június 2-6.
    Heti holdhoroszkóp 2025. június 2-8.: a növő Hold nagy lendületet ad a héten 2025. június 02.
  • Nagy nyári horoszkóp 2025
    Nagy nyári horoszkóp 2025.: szerelem, pénz, szerencse 2025. június 03.
  • Így védekezhetsz a rontások ellen
    Így védekezhetsz a rontások ellen! 2025. május 31.
  • Heti Tarot jóslás
    Heti Tarot jóslás 2025. június 2-8.: együtt most komoly sikereket érhetünk el 2025. június 02.
Hirdetés

Személyre Szabott Horoszkóp

Készítsd el saját részletes elemzésed, születésed ideje és helye alapján!
KISZÁMOLOM
Hirdetés

Astronet.hu

Hirdetés

Párhoroszkóp

Nézd meg, hogy ki illik hozzád csillagjegyed alapján!
Kiszámolom
Hirdetés

Holdnaptár

Mai nap
Nézd meg mit üzen a Hold!
Holdkalendárium
Az életet a kaland teszi érdemessé arra, hogy éljük, és ha kalandot akarsz, kockáztatnod kell. Max Gunther

LEGUTÓBBI POSZTOK

  • Heti szerelmi horoszkóp
    Heti szerelmi horoszkóp 2025. június 7-13.: nagy fordulatokat jeleznek a bolygók 2025.06.07.
  • Napi horoszkóp június 7.
    Napi horoszkóp 2025. június 7.: a Skorpió Hold szenvedélyt hoz 2025.06.06.
  • Pünkösdi hosszú hétvégi horoszkóp 2025
    Pünkösdi hosszú hétvégi horoszkóp 2025. június 7-9.: érzelmi hullámvasút 2025.06.06.
VIDEÓK
Medvehagymás hajtovány
 m2
Bécsi burgonyasaláta nélkül nincs rántott hús: mutatjuk a zseniális receptet
 m2
A rakott kelkáposzta az egyik legfinomabb laktató fogás: íme a recept videón
 m2
Így készül a villámgyors tojásleves, egyszer és mennyeien finom
 m2
Csokiba mártott almaszeletek, a gyors és egyszerű édesség
 m2
NAPI MENÜ
  • ElőételHagyományos lebbencsleves
  • FőételMagyaros sült oldalas
  • DesszertPisztáciás csiga
  • VegetáriánusPestós tészta
Hirdetés

Horoszkópok

  • Személyre szabott horoszkóp
  • Párhoroszkóp
  • Szerelmi horoszkóp

Asztrológia

  • Napi horoszkóp
  • Aszcendens számítás
  • Holdnaptár

Jóslások

  • Cigánykártya
  • Tarot
  • Egyiptomi jóskövek

Számmisztika

  • Kalkulátor
  • Test és Lélek
  • Ezotéria

Ajánlataink

  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Adatvédelem
  • Előfizetői ÁSZF
  • Hirdetési ÁSZF
  • Médiaajánlat
© Copyright 2024. Mediaworks
Ugrás a lap tetejére
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.
   
Regionális hírportálok
Bács-Kiskun - baon.huBaranya - bama.huBékés - beol.huBorsod-Abaúj-Zemplén - boon.huCsongrád - delmagyar.huDunaújváros - duol.huFejér - feol.huGyőr-Moson-Sopron - kisalfold.huHajdú-Bihar - haon.huHeves - heol.huJász-Nagykun-Szolnok - szoljon.huKomárom-Esztergom - kemma.huNógrád - nool.huSomogy - sonline.huSzabolcs-Szatmár-Bereg - szon.huTolna - teol.huVas - vaol.huVeszprém - veol.huZala - zaol.hu
Közélet
magyarnemzet.huszabadfold.huhirtv.huorigo.hu
Gazdaság
vg.hufigyelo.huagrokep.hu
Magazin
astronet.huautomotor.hulakaskultura.hulikebalaton.hunapidoktor.humindmegette.hutravelo.hudietaesfitnesz.huvitorlazasmagazin.huvidekize.hutvmusor.hu
Bulvár
borsonline.huripost.humetropol.hulife.hushe.hu
Szolgáltatás
ingatlanbazar.hufreemail.hukoponyeg.huvidea.hulapcentrum.hu
Rádió
radio1gong.huhirfm.hu
Hirdetés
Hirdetés