• Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
    • Babahoroszkóp
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
  • VISSZA
Astronet.hu
  • Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
    • Babahoroszkóp
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
Főoldal  /  Egészséges ételek  /  Gesztenye: hideg hónapok eledele

Gesztenye: hideg hónapok eledele

Ezt a téli gyümölcsöt többnyire csak gesztenyepüreként ismerjük, pedig a világ számos táján sokféle fogást készítenek belőle: leveseket, szószokat főznek, omlettet sütnek, vadhúsokat töltenek meg vele és kompótként kínálják.

Hirdetés

A legtöbb embernek a gesztenyéről a gesztenyepüré jut elsőként az eszébe vagy különféle gesztenyés édességek. Az ok prózai: a legtöbben egyszerűen nem tudjuk, hogyan ízesítsük a gesztenyemasszát vagy a sütőben megsütött gesztenyeszemeket, ha éppen húsételekhez, köretekhez, levesekhez vagy netán salátához szeretnénk felhasználni. Az alábbiakban olyan különleges gesztenyés recepteket szeretnénk bemutatni, amelyek nemcsak a hétköznapokon, de a közelgő ünnepek alkalmával megállják a helyüket.

Gesztenye és gabona

Dél és Közép-Európa hegyvidékein ősidők óta él a gesztenye, és termése az itt élő emberek számára hosszú időn keresztül fontos táplálékforrást jelentett. Ahol nem voltak szántóföldek, csak erdők, sok helyen a gabonát helyettesítette. Megszárított termését megőrölték, és a lisztből kenyeret sütöttek. A meghámozott termést pirítva is szívesen fogyasztották. Olaszország északi részén ma is nagyon népszerű. Ha itteni vendéglátónk „marónival” kínál bennünket, az nem más, mint gesztenye.

Téli vitaminbomba

A gesztenye nemcsak finom és tápláló gyümölcs, de alacsony, alig 1 százalékos zsírtartalma miatt nagyon egészséges is. Magas kálium, foszfor, kén és magnéziumtartalma miatt erősíti az immunrendszert a hidegebb hónapok és az influenzaszezon beköszöntével. Magas (45 %-os )szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona és a burgonyaféléket, hiszen sós és édes változatban is rendkívül ízletesen elkészíthető.

Gesztenyekrémleves habgaluskával

Hozzávalók: 10 dkg mazsola, fél deci rum, 25 dkg édes gesztenyepüré, 8 -10 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, méz A habgaluskához: 4 tojásfehérje, 1 csipet cukor, 1 csomag vaníliás cukor   Elkészítés: 1. A tejet kb. 2 dl kivételével felforraljuk. A 2dl tejben elkeverjük a pudingport és a cukrot, és a többi tejhez öntjük. Folyamatos kevergetés mellett beletesszük a gesztenyepürét, és néhány percig főzzük. 2. Ezután az edényt lehúzzuk a tűzről, és merülő mixerrel krémesre turmixoljuk a levest. 3. Rumba áztatott, forrázott mazsolát teszünk bele. 4. Elkészítjük a habgaluskákat. (Mint a madártejhez.) Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd vaníliás cukorral ízesítjük. Egy külön lábasba vizet teszünk fel forrni, és amikor gyöngyözni kezd a víz, kanállal habgaluskákat szaggatunk a kemény tojáshabból a tetejére. Ha megfőtt, szűrőkanállal a kész gesztenyeleves tetejére helyezzük. Gesztenyés finomságok >>>

Gesztenyés csirkemell

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg mélyhűtött gesztenyepüré (nem cukrozott), 4 nagy csirkemellfilé, 2 kiskanál margarin, 20 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 1/2 dl tejszín, 3 evőkanál olaj Előkészítés: A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, majd villával jól szétnyomkodjuk. A húst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és mindkét oldalukról vékonyra kiveregetjük. Elkészítés: 1. A darált húshoz keverjük a tojást, a tejszínt, megsózzuk, borsozzuk, és beledolgozzuk az előkészített gesztenyemasszát. 2. A hússzeletekre elosztjuk a tölteléket, összegöngyöljük, fogvájóval vagy hústűvel megtűzzük, és sóval, borssal bedörzsöljük. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. 3. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a tekercsek minden oldalát szép pirosra sütjük. 4. Tűzálló tálba tesszük, leöntjük a sütésből visszamaradt zsiradékkal, kevés vizet is öntünk alá, és alufóliával lazán letakarva a sütőben puhára pároljuk (25-30 perc). Időnként a fólát megemelve a levével meglocsoljuk. 5. Amikor a hús megpuhult levesszük a fóliát, és további kb. 10 perc alatt megpirítjuk. Köretnek: sült burgonyát, ízlés szerinti salátát kínálhatunk hozzá.

Gesztenyés krokett  

Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 3 tojássárgája, 10 dkg + 5 dkg zsemlemorzsa, 1 csipet szerecsendió, 15 dkg natúr gesztenyepüré A sütéshez: olaj  Előkészítés: A burgonyát megmossuk és héjában puhára főzzük, leszűrjük, meghámozzuk, még melegen nagyon pépesre áttörjük, majd kiterítjük, és megvárjuk, hogy kihűljön. Elkészítés: 1. A kihűlt burgonyát összekeverjük a tojássárgával, 10 dkg zsemlemorzsával, sóval, borssal, és szerecsendióval fűszerezzük. 2. A burgonyamasszából lepényeket formálunk, a gesztenyébő pedig kis gombócokat teszünk mindegyik közepére, majd gombóccá gyúrjuk. Megforgatjuk a maradék morzsában, és bő, forró olajban kisütjük. Papírkendőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot. 3. Tálaláskor: töltött pulykamellel, hallal, vegetáriánusoknak önmagában vagy salátával kínáljuk.

Gesztenyeszív

Hozzávalók: 2 csomag gesztenyemassza, 10 dkg margarin, 8 db babapiskóta ledarálva, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint kristálycukor kevés vízben felolvasztva, kevés rum Valamint: csokoládé megolvasztva Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk, és 18 egyforma darabra vágjuk. Egy formát a markunkba teszünk, és a másik kezünk hüvelykujjával a közepét megnyomjuk. Így alakul ki ez a forma. Utána 3/4 részét olvasztott csokiba mártjuk.   Fotó: Aszódi Ádám, Kerekes, Komáromi, Bambim

Ezek is érdekelhetnek

Ezt már láttad?

  • Totemállatok üzenete

  • Istennők jóskártya

  • Atlantisz bölcsessége

  • cigánykártya jóslás

    Cigánykártya jóslás

Ajánlott tartalmak

  • Augusztusi havi horoszkóp

    Augusztusi horoszkóp

  • Nagy nyári horoszkóp 2025

    Nagy nyári horoszkóp

  • Mit üzen számodra a személyes napi szám?

  • Így kezdődik az új életed – kvantumugrás a gyakorlatban

Kapcsolódó cikkek

  • boldoggá tevő ételek

    Ezek az ételek boldoggá tesznek!

    Tovább olvasom
  • Mindannyiunk kedvence – A házi verziót próbáltad már?

    Tovább olvasom
  • Ezért fogyassz rendszeresen sütőtököt!

    Miért egészséges a sütőtök?

    Tovább olvasom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Kos
III. 21. - IV. 19.
Bika
IV. 20. - V. 20.
Ikrek
V. 21. - VI. 21.
Rák
VI. 22. - VII. 22.
Oroszlán
VII. 23. - VIII. 22.
Szűz
VIII. 23. - IX. 22.
Mérleg
IX. 23. - X. 22.
Skorpió
X. 23. - XI. 21.
Nyilas
XI. 22. - XII. 21.
Bak
XII. 22. - I. 19.
Vízöntő
I. 20. - II. 18.
Halak
II. 19. - III. 20.

Ajánlatok

  • Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is
    Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is

TOP 5

  • Így zárul a július – heti horoszkóp 2025. július 28-augusztus 3. 2025. július 27.
  • Augusztusi havi horoszkóp
    Augusztusi horoszkóp 2025: nagy sorsfordulók és égi üzenetek minden csillagjegynek 2025. július 26.
  • Csütörtöki napi horoszkóp: a Vénusz a Rák jegyébe lép, és nagy fordulatokat hoz 2025. július 30.
  • Szerdai horoszkóp: a túlzások napja jön, de van, aki jól jön ki belőle 2025. július 29.
  • Vasárnapi horoszkóp: délután váratlan fordulat jöhet! 2025. július 26.
Hirdetés

Személyre Szabott Horoszkóp

Készítsd el saját részletes elemzésed, születésed ideje és helye alapján!
KISZÁMOLOM
Hirdetés

Astronet.hu

Hirdetés

Párhoroszkóp

Nézd meg, hogy ki illik hozzád csillagjegyed alapján!
Kiszámolom
Hirdetés

Holdnaptár

Mai nap
Nézd meg mit üzen a Hold!
Holdkalendárium
Más fejével gondolkodni nehéz. De más lelkébe látni s más szívével érezni szinte lehetetlen. Müller Péter

LEGUTÓBBI POSZTOK

  • Szerelem vagy sértődés? Nézd meg, mit jelez a heti szerelmi horoszkóp! 2025.08.02.
  • Napi horoszkóp szombatra: ma megérzed, mit nem mond ki a másik! 2025.08.01.
  • Különleges hétvége jön – hétvégi horoszkóp augusztus 2-3. 2025.08.01.
VIDEÓK
Medvehagymás hajtovány
 m2
Bécsi burgonyasaláta nélkül nincs rántott hús: mutatjuk a zseniális receptet
 m2
A rakott kelkáposzta az egyik legfinomabb laktató fogás: íme a recept videón
 m2
Így készül a villámgyors tojásleves, egyszer és mennyeien finom
 m2
Csokiba mártott almaszeletek, a gyors és egyszerű édesség
 m2
NAPI MENÜ
  • ElőételHagyományos lebbencsleves
  • FőételMagyaros sült oldalas
  • DesszertPisztáciás csiga
  • VegetáriánusPestós tészta
Hirdetés

Horoszkópok

  • Személyre szabott horoszkóp
  • Párhoroszkóp
  • Szerelmi horoszkóp

Asztrológia

  • Napi horoszkóp
  • Aszcendens számítás
  • Holdnaptár

Jóslások

  • Cigánykártya
  • Tarot
  • Egyiptomi jóskövek

Számmisztika

  • Kalkulátor
  • Test és Lélek
  • Ezotéria

Ajánlataink

  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Adatvédelem
  • Előfizetői ÁSZF
  • Hirdetési ÁSZF
  • Médiaajánlat
© Copyright 2024. Mediaworks
Ugrás a lap tetejére
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.
   
Regionális hírportálok
Bács-Kiskun - baon.huBaranya - bama.huBékés - beol.huBorsod-Abaúj-Zemplén - boon.huCsongrád - delmagyar.huDunaújváros - duol.huFejér - feol.huGyőr-Moson-Sopron - kisalfold.huHajdú-Bihar - haon.huHeves - heol.huJász-Nagykun-Szolnok - szoljon.huKomárom-Esztergom - kemma.huNógrád - nool.huSomogy - sonline.huSzabolcs-Szatmár-Bereg - szon.huTolna - teol.huVas - vaol.huVeszprém - veol.huZala - zaol.hu
Közélet
magyarnemzet.huszabadfold.huhirtv.huorigo.hu
Gazdaság
vg.hufigyelo.huagrokep.hu
Magazin
astronet.huautomotor.hulakaskultura.hulikebalaton.hunapidoktor.humindmegette.hutravelo.hudietaesfitnesz.huvitorlazasmagazin.huvidekize.hutvmusor.hu
Bulvár
borsonline.huripost.humetropol.hulife.hushe.hu
Szolgáltatás
ingatlanbazar.hufreemail.hukoponyeg.huvidea.hulapcentrum.hu
Rádió
radio1gong.huhirfm.hu
Hirdetés
Hirdetés