• Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
  • VISSZA
Astronet.hu
  • Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
Főoldal  /  Egészséges ételek  /  Országok, kenyerek, szokások

Országok, kenyerek, szokások

Címkék: házi

Ma már számtalan fajta kenyér kapható a hazai élelmiszer áruházakban. A szokásos rozsos vagy kukoricás cipóknál izgalmasabb változatokat is kipróbálhatunk, ha nekilátunk, és házilag készítjük el a kenyeret.

Hirdetés

Az ősember nagyjából tizenkétezer éve jött rá, hogy a vízből és őrölt gabonából készült massza a forró kövön finom, ehető élelemmé válik. Így született meg nélkülözhetetlen táplálékunk: a kenyér. Az európai, az észak-amerikai népek általában búzából vagy rozsból készítik és kelesztik, az ázsiaiak, az afrikaiak és a közép-amerikaiak inkább lepény alakú kovásztalan, illetve élesztő nélküli kenyereket sütnek rozs-, kukorica-, zab- és rizslisztből.

Nemzetközi kenyér-különlegességek

  • Néhány ország kenyerét világszerte ismerik. A finn ropogós rozskenyér enyhén savanykás ízű. Tengeri halhoz, halleveshez illik felszolgálni. A malátával készült finn kenyér rákkal töltött paradicsommal kiváló, de önmagában, heringes vagy szardellás vajjal is finom.
  • Németországban se szeri, se száma a különféle kenyereknek. Legkedveltebb a vollkornbrot, amely magokkal dúsított, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér.
  • A knäckebrot svéd eredetű német kenyér, amelyet rozslisztből sütnek élesztős, kovászos erjesztéssel, négyszögletes formában.
  • A franciákat még a karikatúrákon is hosszúkás kenyérrel, azaz baguette-tel ábrázolják. Ennek a kenyérfélének több változata létezik. Szendvicsnek és köretnek is kiváló, a francia hagymaleves egyenesen elképzelhetetlen nélküle.
    Az arab országokban, Izraelben és Görögországban készítik a zsebes kenyeret, azaz a pitát.
    Amikor a tésztát megsütik, üreg képződik a belsejében. Ezt mindenféle finomsággal megtöltik, és úgy fogyasztják.
  • Az indiai kenyerek többnyire laposak és kerekek, egyfajta lepényhez hasonlítanak. Általában zsiradékban vagy anélkül, tűzhelyen készülnek, nem pedig sütőben. Minden egyes alkalommal frissen szolgálják fel őket, mert ha állnak egy ideig, akkor összeesnek. Sokféle változatuk ismeretes, attól függően, hogy az ország melyik területéről származnak. A legismertebb indiai kenyér a csapati, amely a húsételek ízletes kísérője lehet.

Receptek a következő oldalon!Most pedig jöjjön néhány különleges recept!

Zöldfűszeres csiga-kenyér

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5-3 dl víz, 1 tasak instant élesztő, csipetnyi cukor, csipetnyi só A tetejére: víz, szezámmag Töltelék: 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 kávéskanál petrezselyem, 4 kávéskanál snidling, 1 kávéskanál só  Elkészítés: 1.) A kenyér hozzávalóit összegyúrjuk, bedagasztjuk és megkelesztjük. 2.) A vajat felforrósítjuk egy kis lábasban, és megfonnyasztjuk rajta a petrezselymet, az áttört fokhagymát és az apróra vágott snidlinget. 3.) A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. (Célszerű olyan széles lapot nyújtani a tésztából, amilyen széles a forma, amelybe majd felcsavarva beletesszük.) 4.) A tésztát megkenjük a vajas-zöldfűszeres töltelékkel, és felcsavarjuk, mint egy rétest. A kenyér-rudat ezután kivajazott, szögletes formába tesszük, megkenjük vízzel és megszórjuk szezámmaggal. 5.) Előmelegített sütőben 185 fokon 40 perc alatt megsütjük, majd a formából kiborítva egy rácson hagyjuk kihűlni.

Tejszínes kenyér

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag instant élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 enyhén púpozott teáskanál só, 2 tojás, 1 tojássárga, 1 dl tej, 1,5 dl tejszín Elkészítés: Minden hozzávalót a kenyérsütőgépbe teszünk. Először a folyékonyakat, aztán a szilárdakat, legvégül az élesztőt. Normál kenyérprogramon megsütjük a kenyeret, majd deszkára borítva hagyjuk kihűlni.

Fokhagymás cipó

Hozzávalók: 3 dl víz, 2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg sajtkrém, 2 nagy gerezd fokhagyma áttörve, 1 teáskanál cukor, 2,5 teáskanál só, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 nagy csipet szárított rozmaring Elkészítés: 1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütőgépbe, és bedagasztjuk, majd a duplájára kelesztjük. 2.) A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, kettévágjuk, és 2 cipót formázunk a darabokból. Éles késsel keresztben bevágjuk, majd sütőzacskóba tesszük, óvatosan megvizezzük a tetejét, majd lezárjuk, és néhány helyen spéktűvel megszurkáljuk. 3.) Előmelegített sütőbe tesszük, és 190 fokon 45 perc alatt készre sütjük. A sütőzacskót óvatosan felvágjuk, kivesszük belőle a ropogós cipókat, és rácson hagyjuk kihűlni őket. Frissen, vajjal, felvágottal, sajttal és/vagy zöldségekkel fogyasztjuk. Napokig friss marad, és nagyon finom.

Rózsakenyér

Hozzávalók: 3,75 dl víz, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 80 dkg liszt, 2 tasak instant élesztő A kenéshez: 6 evőkanál puha vaj, 1 tojássárgája  Elkészítés: 1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük és beállítjuk úgy a gépet, hogy sütés nélkül bedagassza és kétszeresére kelessze a tésztát. 2.) Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és jól átgyúrjuk, majd 30 percig pihentetjük. 3.) A tésztát lisztezett konyharuhán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és megkenjük olvasztott vajjal, majd felcsavarjuk, mint egy bejglit. (Ebben segítségünkre lesz a konyharuha.) 4.) A tekercset kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük – vágási felülettel felfelé. Egy tojás sárgáját vízzel összekeverünk, és megkenjük a    További különleges kenyér-receptek >>> Fotó: Aszódi Ádám

Ezek is érdekelhetnek

Ezt már láttad?

  • Totemállatok üzenete

  • Istennők jóskártya

  • Atlantisz bölcsessége

  • cigánykártya jóslás

    Cigánykártya jóslás

Ajánlott tartalmak

  • Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2025

    Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp

  • Júniusi horoszkóp 2025

    Júniusi horoszkóp

  • 4 csillagjegynek plusz pénzt jelez a Vénusz

    Ennek a 4 csillagjegynek hoz váratlanul pénzt a Vénusz

  • Jupiter a Rák jegyébe lép

    A Jupiter a Rák jegyébe lép, és áldást hoz az anyákra és a családokra

Kapcsolódó cikkek

  • boldoggá tevő ételek

    Ezek az ételek boldoggá tesznek!

    Tovább olvasom
  • Mindannyiunk kedvence – A házi verziót próbáltad már?

    Tovább olvasom
  • Ezért fogyassz rendszeresen sütőtököt!

    Miért egészséges a sütőtök?

    Tovább olvasom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Kos
III. 21. - IV. 19.
Bika
IV. 20. - V. 20.
Ikrek
V. 21. - VI. 21.
Rák
VI. 22. - VII. 22.
Oroszlán
VII. 23. - VIII. 22.
Szűz
VIII. 23. - IX. 22.
Mérleg
IX. 23. - X. 22.
Skorpió
X. 23. - XI. 21.
Nyilas
XI. 22. - XII. 21.
Bak
XII. 22. - I. 19.
Vízöntő
I. 20. - II. 18.
Halak
II. 19. - III. 20.

Ajánlatok

  • Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is
    Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is

TOP 5

  • Heti horoszkóp június 2-8.
    Heti horoszkóp 2025. június 2-8.: szerencsés fordulatokat hoz a Vénusz jegyváltása 2025. június 01.
  • Heti holdhoroszkóp június 2-6.
    Heti holdhoroszkóp 2025. június 2-8.: a növő Hold nagy lendületet ad a héten 2025. június 02.
  • Nagy nyári horoszkóp 2025
    Nagy nyári horoszkóp 2025.: szerelem, pénz, szerencse 2025. június 03.
  • Így védekezhetsz a rontások ellen
    Így védekezhetsz a rontások ellen! 2025. május 31.
  • Heti Tarot jóslás
    Heti Tarot jóslás 2025. június 2-8.: együtt most komoly sikereket érhetünk el 2025. június 02.
Hirdetés

Személyre Szabott Horoszkóp

Készítsd el saját részletes elemzésed, születésed ideje és helye alapján!
KISZÁMOLOM
Hirdetés

Astronet.hu

Hirdetés

Párhoroszkóp

Nézd meg, hogy ki illik hozzád csillagjegyed alapján!
Kiszámolom
Hirdetés

Holdnaptár

Mai nap
Nézd meg mit üzen a Hold!
Holdkalendárium
Az életet a kaland teszi érdemessé arra, hogy éljük, és ha kalandot akarsz, kockáztatnod kell. Max Gunther

LEGUTÓBBI POSZTOK

  • Második tízmilliószos nap 2025
    Tízmilliószoros nap és Nyilas telihold lesz június 11-én: ezen a napon bevonzhatod a jót az életedbe 2025.06.07.
  • Napi horoszkóp
    Napi horoszkóp 2025. június 8.: csodaszép Pünkösdvasárnap 2025.06.07.
  • Heti szerelmi horoszkóp
    Heti szerelmi horoszkóp 2025. június 7-13.: nagy fordulatokat jeleznek a bolygók 2025.06.07.
VIDEÓK
Medvehagymás hajtovány
 m2
Bécsi burgonyasaláta nélkül nincs rántott hús: mutatjuk a zseniális receptet
 m2
A rakott kelkáposzta az egyik legfinomabb laktató fogás: íme a recept videón
 m2
Így készül a villámgyors tojásleves, egyszer és mennyeien finom
 m2
Csokiba mártott almaszeletek, a gyors és egyszerű édesség
 m2
NAPI MENÜ
  • ElőételHagyományos lebbencsleves
  • FőételMagyaros sült oldalas
  • DesszertPisztáciás csiga
  • VegetáriánusPestós tészta
Hirdetés

Horoszkópok

  • Személyre szabott horoszkóp
  • Párhoroszkóp
  • Szerelmi horoszkóp

Asztrológia

  • Napi horoszkóp
  • Aszcendens számítás
  • Holdnaptár

Jóslások

  • Cigánykártya
  • Tarot
  • Egyiptomi jóskövek

Számmisztika

  • Kalkulátor
  • Test és Lélek
  • Ezotéria

Ajánlataink

  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Adatvédelem
  • Előfizetői ÁSZF
  • Hirdetési ÁSZF
  • Médiaajánlat
© Copyright 2024. Mediaworks
Ugrás a lap tetejére
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.
   
Regionális hírportálok
Bács-Kiskun - baon.huBaranya - bama.huBékés - beol.huBorsod-Abaúj-Zemplén - boon.huCsongrád - delmagyar.huDunaújváros - duol.huFejér - feol.huGyőr-Moson-Sopron - kisalfold.huHajdú-Bihar - haon.huHeves - heol.huJász-Nagykun-Szolnok - szoljon.huKomárom-Esztergom - kemma.huNógrád - nool.huSomogy - sonline.huSzabolcs-Szatmár-Bereg - szon.huTolna - teol.huVas - vaol.huVeszprém - veol.huZala - zaol.hu
Közélet
magyarnemzet.huszabadfold.huhirtv.huorigo.hu
Gazdaság
vg.hufigyelo.huagrokep.hu
Magazin
astronet.huautomotor.hulakaskultura.hulikebalaton.hunapidoktor.humindmegette.hutravelo.hudietaesfitnesz.huvitorlazasmagazin.huvidekize.hutvmusor.hu
Bulvár
borsonline.huripost.humetropol.hulife.hushe.hu
Szolgáltatás
ingatlanbazar.hufreemail.hukoponyeg.huvidea.hulapcentrum.hu
Rádió
radio1gong.huhirfm.hu
Hirdetés
Hirdetés