• Horoszkóp
    • A Te Horoszkópod
    • Kínai horoszkóp
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Párkapcsolati elemzés
    • Babahoroszkóp
    • Népek horoszkópja
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
  • VISSZA
Astronet.hu
  • Horoszkóp
    • A Te Horoszkópod
    • Kínai horoszkóp
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Párkapcsolati elemzés
    • Babahoroszkóp
    • Népek horoszkópja
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
Főoldal  /  Egészséges ételek  /  Szerencsehozó finomságok – Szilveszterre

Szerencsehozó finomságok – Szilveszterre

Címkék: pénz szerencse szilveszter

A lencse kiadós, kifejezetten a hideg téli napokra való étel. Még a legegyszerűbb változata is finom tud lenni, s fehérjetartalma miatt kiváló húspótló is. A népi hagyományok szertint, ha újév napján fogyasztjuk, a következő esztendőben gazdagok leszünk.

Hirdetés

Malacsült forró lencsesalátával, fóliás burgonyával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg bőrös malackaraj csonttal, 1 kávéskanál őrölt majoránna, 15 dkg lencse, 2 fej vöröshagyma, 1 dl sör, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg burgonya, 2 db babérlevél, 10 dkg húsos szalonna, 5 dkg póré, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál méz, 1-2 evőkanál fűszeres ecet, 1/2 csokor snidling, 1 dl tejföl Előkészítés: A húst megmossuk, megtisztítjuk, bőrös részét éles késsel keresztben és hosszában is (kockásra) bevágjuk, hogy jól lehessen majd szeletelni. A bőrét kihagyva, bedörzsöljük sóval, majoránnával. A húst megspékelhetjük fokhagymadarabokkal is. Letakarva, a hűtőben, 1 napig pihentethetjük. A lencsét hideg vízbe áztatjuk. Elkészítés: Másnap a sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az egyik hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, tepsibe tesszük, rátesszük a húst, kevés vizet öntünk alá és a sütőben kb. 1 órát sütjük. Sütés közben gyakran megkenegetjük a sörbe mártott szalonnával (ettől lesz piros és ropogós a bőre), és ha kell, kevés vizet öntünk alá, hogy ne égjen a tepsi. Ha bőre ropogós, a hús puha, akkor készült el. A burgonyát alaposan megmossuk, majd alufóliába csomagoljuk. Sütőben, 20- 25 percig sütjük, úgy, hogy egyszerre készüljön el a hússal. A lencsét leöblítjük, és annyi vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük főni. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet és a másik fej tisztított hagymát, és kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük. Közben csíkokra vágjuk a szalonnát, és a pórét. Megpirítjuk a szalonnát, majd rátesszük a pórét, megfuttatjuk. Ha megpuhult a lencse, kidobjuk a hagymát, leöntjük a levét, és összeforgatjuk a szalonnás póréval. Belekeverjük a mustárt, a mézet, az ecetet, valamint az elkészült sült szaftját is. Tálalásnál a lencsét melegen tesszük a hús mellé. A snidlinget leöblítjük, elkeverjük a tejföllel. A burgonyát kibontjuk, bevágjuk, kissé szétnyitjuk, és a snidlinges tejföllel leöntjük. Szintén a húshoz kínáljuk.

Lencsekrémleves

Hozzávalók 8 személyre: 50 dkg lencse, 1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg rizs, 4 evőkanál ételízesítő, 3 dl tej, 2 evőkanál vaj, 3 evőkanál, liszt, 3 dl tejszín, 3 tojássárgája Előkészítés: A lencsét megmossuk, majd felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje, és 3 óra hosszat áztatjuk. A répát, a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, de nem daraboljuk. Elkészítés: Áztatás után a lencsét leszűrjük, majd annyi vízbe amennyi ellepi, a hagymával és sárgarépával feltesszük főni. Lefedjük, és a forrástól számítva kb. 30 perc alatt puhára főzzük. A hagymát és a sárgarépát kivesszük, a lencsét turmixgépben simára összetörjük. A rizst forró sós vízbe tesszük, kb. 20 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, és tálalásig melegen tartjuk. Az ételízesítőt két liter vízzel felforraljuk. A tejet kis lábasba öntjük és felmelegítjük. A vajat nagyobb edényben felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és kevergetve világos rántást készítünk. Belekeverjük a lencsepürét, felöntjük a levessel és a tejjel, majd habverővel simára keverjük és jól felforraljuk. Levesszük a tűzről. A tejszínt simára keverjük a tojássárgájával, belekeverjük a levesbe és a rizzsel tálaljuk. Már nem forraljuk tovább. Melegen finom.

Mustáros-lencsés tésztasaláta

Hozzávalók: 320 g Gyermelyi négytojásos olaszcsavart, 120 g magos mustár, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál finomra vágott bazsalikom, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 1 dl olívaolaj, 0,5 dl fehérbor, só, őrölt fehérbors, 100 g póréhagyma, 100 g gépsonka, 100 g főtt marhanyelv, 100 g főtt vörös és barna lencse, saláta a díszítéshez Elkészítés: A mustárt, sót, borsot jól kikeverjük az olajjal, majd hozzáadjuk a mézet és a bort. Belekeverjük a fűszereket és a finomra vágott hagymát. Hozzákeverjük a metéltre vágott sonkát, főtt lencsét és a nyelvet, majd a tésztát is belekeverjük. Rövid ideig pihentetjük, és a salátalevelekre tálaljuk.

Kolbászos lencse fehérborral

Hozzávalók: 35 dkg lencse, 40 dkg sütni való kolbász, 40 dkg paradicsom, 1 db hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db sárgarépa, 1 kicsi zeller, 1 pohár száraz fehérbor, 2 evőkanál olaj, húslé, néhány szál zsálya, só és bors. Elkészítés: Áztassuk a lencsét négy órán át, majd lecsepegtetve szárítsuk. Daráljuk le vagy vágjuk nagyon apróra a tisztított zöldségeket, hagymát, fokhagymát. Forró olajon forgassuk át a szeletelt kolbászt, keverjük hozzá az apróra vágott zsályát és a lencsét. Néhány perces pirítás után öntsük fel fehérborral. Mikor felforr, adjuk hozzá a hámozott, darabolt paradicsomot és a többi zöldséget. Fedő alatt alacsony lángon pároljuk negyven percig. Ha túl száraz, öntsük fel vízben oldott leveskockával, sózzuk, borsozzuk. Vegyük le a tűzről, de pár percig még hagyjuk rajta a fedőt. A gazdag fehérjetartalmú, kiváló húspótló lencsét nemcsak télen érdemes fogyasztani, a hagymás lencsesaláta a nyári étrendbe is beiktatható. Zsálya helyett fűszerezhetjük a paradicsomos lencsét darált rozmaringgal is. Gyorsabb az étel előkészítése, ha friss paradicsom helyett paradicsompürét használunk. Kolbász helyett adhatunk a lencséhez csíkokra vágott baromfi- vagy marhahúst is, ezek a sima lencsefőzelékhez is kitűnően illenek. Van, aki a lencséhez főtt tojást ad, ezzel igazi fehérjebombát juttat a szervezetébe.

Lencsefőzelék zöldfűszeres pulykacombbal 

Hozzávalók 6 személyre: A főzelékhez: 50 dkg lencse, 1/2 l füstölt lé, kockából, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál édes-nemes pirospaprika, 1 evőkanál mustár, 2 dl tejföl A sülthöz: 1 kg pulykacomb, 1 csokor petrezselyem, 20 szál snidling, 1 szál rozmaring, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj Előkészítés: A lencsét megmossuk, pár órára beáztatjuk. A húst kicsontozzuk, megmossuk. A petrezselymet leöblítjük, összevágjuk, és a csont helyére a húsba töltjük a snidlinggel és a rozmaringgal együtt. Feltekerjük, és zsineggel szorosan összekötözzük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk. Elkészítés: A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A hagymát, a fokhagymát a tepsibe szeleteljük, rátesszük a húst, meglocsoljuk az olajjal, és kevés vizet aláöntve, a sütőben 60-70 percig sütjük. Sütés közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Közben lemossuk a lencsét, és feltesszük főni a füstölt lével (vagy vízzel és a füstölthús-kockával ), a babérlevéllel. A főzelékhez a hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, és megfuttatjuk benne a hagymát. A lencséhez adjuk, ha szükséges, sózzuk. Amikor már majdnem teljesen puha a lencse, elkészítjük a rántást. A maradék olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk, belekeverjük a fokhagymát, a pirospaprikát. A lencséhez keverjük, és legalább 10 percig nagyon kíméletesen, nehogy leégjen, kiforraljuk. Belekeverjük a mustárt, a tejfölt, és ha valaki szereti, pici ecetet is. Amikor összeforrt, tálalhatjuk. Tetejére tesszük a szeletelt sültet, annak a levével meglocsolhatjuk, és kevés tejfölt még csurgathatunk rá.

Tiroli lencse

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg lencse, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 szegfűszeg, 10-15 szem bors, 1 babérlevél, 20 dkg burgonya, 2 közepes fej lilahagyma, 2 evőkanál fehér borecet, 4 evőkanál olaj, 8 apró (15 dkg) ecetes uborka, 1 kis csokor petrezselyem, 8-10 szál snidling Előkészítés: Előző este átválogatjuk, megmossuk, és beáztatjuk hideg vízbe a lencsét. Másnap leöblítjük, felöntjük 2 l hideg vízzel. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát megtűzdeljük a szegfűszeggel, a fokhagymát és a borsot teatojásba zárjuk, majd a hagymával és a babérlevéllel együtt a lencséhez adjuk, és lassú forralással puhára főzzük (20 perc). Közben meghámozzuk a burgonyát, 1×1 cm-es kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A lilahagymákat meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, néhány karikát félreteszünk a díszítéshez, a többit megszórjuk 1 mokááskanál sóval, és meglocsoljuk a borecettel. Elkészítés: 1. A lencse főzőlevéből 2 merőkanálnyit a hagymához öntünk. A lencsét és a burgonyát leszűrjük, azon melegében a hagymához adjuk, meglocsoljuk az olajjal, lazán összekeverjük, lefedjük, hagyjuk kihűlni. 2. Az ecetes uborkákat legyezőszerűen bevagdossuk. A petrezselymet és snidlinget leöblítjük, finomra vágjuk, a salátához adjuk, ízlés szerint (frissen) őrölt borssal fűszerezzük, és nem túl mély tálba púpozzuk. Tetejét a félretett hagymakarikákkal, a tál szegélyét pedig az uborkákkal díszítjük. Még finomabb, ha fogyasztás előtt 1 nappal elkészítjük.

Lencsefasírt

Hozzávalók: 20 dkg lencse, 10 dkg baconszalonna, 2 tojás, 20 dkg hagyma, 10 dkg búzadara, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem, só, bors, ecet, kakukkfű, olaj Elkészítés: Áztassuk a lencsét hideg vízben egy órán át. Közben a felkockázott hagymát és a szeletekre vágott szalonnát pirítsuk meg egy evőkanál olajon. Húzzuk félre a tűzhelyről, majd keverjük hozzá a petrezselymet. Főzzük puhára a lencsét. Háromnegyed részét turmixoljuk, majd adjuk hozzá a tojásokat, a maradék lencsét és a búzadarát. Keverjük a masszához a pirított hagymát, sózzuk, borsozzuk, hintsük meg kakukkfűvel, pár csepp ecettel. Formáljunk belőle nyolc pogácsát, és süssük meg mindkét oldalát forró olajban. Sült burgonyával és tükörtojással, vagy almával és hagymaszósszal tálaljuk.

Lencsés csirke

Hozzávalók: 40 dkg lencse, 2 db kicsi, kb. 60 dkg-os, konyhakész csirke, 3 evőkanál olaj, 1 közepes szál sárgarépa, 1 közepes fej vöröshagyma, só, 2 babérlevél, 1 mokkáskanál borókabogyó, fél citrom leve Elkészítése: A lencsét átválogatjuk, megmossuk és hideg vízbe áztatjuk. A csirkéket félbevágjuk, az olajon nagy lángon körös-körül átsütjük, majd egy kevés vízzel fölöntjük. A sárgarépát és a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a húshoz adjuk. Megsózzuk, a babérlevéllel meg a borókabogyóval fűszerezzük. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk, közben elfövő levét pótoljuk. Ezután a húst félretesszük, a levét leszűrjük. A lencsét lábasba töltjük, a csirke ízes párolólevét ráöntjük, és annyi vízzel engedjük föl, hogy aellepje. Lefödve, kis lángon kb. 40 perc alatt puhára főzzük, úgy, hogy a végén a fedelet leemeljük, így a levét szite teljesen elfővi. Ekkor a fél csirkéket hozzáadjuk, összeforraljuk és pár csepp citromlével ízesítjük.

Ezek is érdekelhetnek

Ezt már láttad?

  • Napi útmutatás az őrangyalodtól!

  • Kelta Ősi Fák Jóslás

  • Angyalszám-kalkulátor

  • Totemállatok üzenete

Ajánlott tartalmak

  • Decemberi havi horoszkóp szerint jó hangulatban zárjuk az évet

    Decemberi horoszkóp

  • Nagy őszi szerelmi horoszkóp

  • Heti kínai horoszkóp

    Heti kínai horoszkóp 2025. december 15-21.: helyreáll a rend bennünk és körülöttünk

  • A heti szerelmi horoszkóp szerint ezt hozzák az égi folyamatok

    Heti szerelmi horoszkóp 2025. december 13-19.: Advent harmadik hétvégéje csodás élményeket tartogat

Kapcsolódó cikkek

  • boldoggá tevő ételek

    Ezek az ételek boldoggá tesznek!

    Tovább olvasom
  • Mindannyiunk kedvence – A házi verziót próbáltad már?

    Tovább olvasom
  • Ezért fogyassz rendszeresen sütőtököt!

    Miért egészséges a sütőtök?

    Tovább olvasom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Kos
III. 21. - IV. 19.
Bika
IV. 20. - V. 20.
Ikrek
V. 21. - VI. 21.
Rák
VI. 22. - VII. 22.
Oroszlán
VII. 23. - VIII. 22.
Szűz
VIII. 23. - IX. 22.
Mérleg
IX. 23. - X. 22.
Skorpió
X. 23. - XI. 21.
Nyilas
XI. 22. - XII. 21.
Bak
XII. 22. - I. 19.
Vízöntő
I. 20. - II. 18.
Halak
II. 19. - III. 20.

TOP 5

  • Kedvező hét jön heti horoszkóp szerint
    Heti horoszkóp 2025. december 15-21.: célegyenesbe fordulunk... 2025. december 14.
  • A napi horoszkóp szerint szerencsés nap a szombat
    Napi horoszkóp 2025. december 13.: ritka szerencsés szombat 2025. december 12.
  • Advent harmadik hétvégéje
    Hétvégi horoszkóp: az öröm és a csendes várakozás Ezüstvasárnap üzenete 2025. december 12.
  • Napi horoszkóp 2025 december 15re
    Napi horoszkóp 2025. december 15.: nagy áttörést hoz a Mars jegyváltása 2025. december 14.
  • Heti kínai horoszkóp
    Heti kínai horoszkóp 2025. december 15-21.: helyreáll a rend bennünk és körülöttünk 2025. december 13.
Hirdetés

Kínai Horoszkóp

Patkány
Patkány

1936 1948

1960 1972

1984 1996

2008 2020

Bivaly
Bivaly

1937 1949

1961 1973

1985 1997

2009 2021

Tigris
Tigris

1938 1950

1962 1974

1986 1998

2010 2022

Nyúl
Nyúl

1939 1951

1963 1975

1987 1999

2011 2023

Sárkány
Sárkány

1940 1952

1964 1976

1988 2000

2012 2024

Kígyó
Kígyó

1941 1953

1965 1977

1989 2001

2013 2025

Ló
Ló

1942 1954

1966 1978

1990 2002

2014 2026

Kecske
Kecske

1931 1943

1955 1967

1979 1991

2003 2015

Majom
Majom

1932 1944

1956 1968

1980 1992

2004 2016

Kakas
Kakas

1933 1945

1957 1969

1981 1993

2005 2017

Kutya
Kutya

1934 1946

1958 1970

1982 1994

2006 2018

Disznó
Disznó

1935 1947

1959 1971

1983 1995

2007 2019

*Mivel Kínában a holdhónapok alapján számolnak, ha januári, vagy februári születésű vagy, kattints ide a csillagjegyed pontosításához.
Hirdetés

Személyre Szabott Horoszkóp

Készítsd el saját részletes elemzésed, születésed ideje és helye alapján!
KISZÁMOLOM

Astronet.hu

Hirdetés
Hirdetés

Párhoroszkóp

Nézd meg, hogy ki illik hozzád csillagjegyed alapján!
Kiszámolom

Holdnaptár

Mai nap
Nézd meg mit üzen a Hold!
Holdkalendárium

LEGUTÓBBI POSZTOK

  • Nagyon hatékony napunk lesz a napi horoszkóp szerint
    Napi horoszkóp 2025. december 16: végre fellélegezhetünk 2025.12.15.
  • Heti Tarot jóslás
    Het Tarot jóslás december 15-21.: a belső egyensúly megtalálása 2025.12.15.
  • Heti holdhoroszkóp
    Heti holdhoroszkóp 2025. december 15-21.: az újhold új utakat nyit meg előttünk 2025.12.15.
VIDEÓK
Fűszervajas csirkemell majonézes cukkinisalátával
Ropogós sajtos perec (szalalkális)
Rakott bejgli maradékból
Pehelykönnyű hajtogatott burgonyás pogácsa
Szuper káposztaleves
NAPI MENÜ
  • FőételCarbonara spagetti
  • ElőételCsirkés zöldségleves gazdagon
  • VegetáriánusSárgaborsó főzelék
  • Desszert Kozáksapka (hólabda)
Hirdetés

Horoszkópok

  • Személyre szabott horoszkóp
  • Párhoroszkóp
  • Szerelmi horoszkóp

Asztrológia

  • Napi horoszkóp
  • Aszcendens számítás
  • Holdnaptár

Jóslások

  • Cigánykártya
  • Tarot
  • Egyiptomi jóskövek

Számmisztika

  • Kalkulátor
  • Test és Lélek
  • Ezotéria
  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Adatvédelem
  • Előfizetői ÁSZF
  • Hirdetési ÁSZF
  • Médiaajánlat
© Copyright 2024. Mediaworks
Ugrás a lap tetejére
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.
   
Regionális hírportálok
Bács-Kiskun - baon.huBaranya - bama.huBékés - beol.huBorsod-Abaúj-Zemplén - boon.huCsongrád - delmagyar.huDunaújváros - duol.huFejér - feol.huGyőr-Moson-Sopron - kisalfold.huHajdú-Bihar - haon.huHeves - heol.huJász-Nagykun-Szolnok - szoljon.huKomárom-Esztergom - kemma.huNógrád - nool.huSomogy - sonline.huSzabolcs-Szatmár-Bereg - szon.huTolna - teol.huVas - vaol.huVeszprém - veol.huZala - zaol.hu
Közélet
magyarnemzet.huszabadfold.huhirtv.huorigo.hu
Gazdaság
vg.huagrokep.hu
Magazin
astronet.huautomotor.hulakaskultura.hugamer.origo.hulikebalaton.hunapidoktor.humindmegette.hutravelo.hudietaesfitnesz.huvitorlazasmagazin.huvidekize.hutvmusor.hu
Bulvár
borsonline.huripost.humetropol.hulife.hushe.hu
Szolgáltatás
freemail.hukoponyeg.huvidea.hulapcentrum.hu
Rádió
radio1gong.huhirfm.hu
Hirdetés
Hirdetés