• Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
    • Babahoroszkóp
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
  • VISSZA
Astronet.hu
  • Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
    • Babahoroszkóp
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
Főoldal  /  Egészséges ételek  /  Zöldborsó frissen és különlegesen

Zöldborsó frissen és különlegesen

Kinek ne futna össze a nyál a szájában a jól ismert cukorborsóleves nevének hallatán? Értékes táplálék, hiszen a burgonyával azonos a kalóriatartalma, de háromszor annyi benne a fehérje.

Hirdetés

Ó, az a finom cukorborsóleves! – emlékezhetnek sokan gyerekkoruk eledelére, már akiknek volt otthon házi veteményeskertjük. Mert abból nem maradhatott ki a zsenge zöldborsó. Csipetkével mennyei volt. Az alábbi receptekkel azonban egzotikus étellé varázsolhatja a gazdasszony a jól ismert zöldséget. Érdekes, hogy a borsónak két őshazája is volt – írja Bálint gazda. Az egyik Afganisztán, a másik Abesszínia területe. Innen került mindkét faj a Földközi-tenger környékére, ahol a görögök és a rómaiak már fontos gazdasági növényként tartották nyilván. Az egyiptomi ásatások során a Nílus deltájából 4000 évesnek becsült borsószemek kerültek elő egy raktározókosárból. A nálunk jelenleg termő zöldborsófajták három csoportba sorolhatók. A kifejtőborsók jellemzője, hogy magjuk éretten sima, nem töppedt. Ezek általában rövid tenyészidejűek. Fajtái közül a legismertebb és legkedveltebb a Rajnai törpe, avagy Petit Provencal melynek közismertebb neve a Petiborsó. A velőborsók hosszabb tenyészidejűek: magjuk felülete ráncos, töppedt. S végül a cukorborsók, amelyeknek jellegzetessége az, hogy a hüvelyük is ehető. A zöldborsó értékes táplálék. Kalóriaértéke a burgonyáéval azonos, a fehérjetartalma azonban háromszor akkora. Receptek

Zöldborsóleves gazdagon

Hozzávalók: 2 vöröshagyma, kb. 10 dkg kelkáposzta, 35-40 dkg fagyasztott zöldborsó, 20 dkg sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 csomag petrezselyem, fél zsenge karalábé, egy pici zellerdarab, 2 evőkanál házi zsír vagy olaj, 2 liter víz, 4 erőleves kocka, őrölt bors A nokedlihez: 5 evőkanál liszt, 1 tojás, kb. fél deci víz, 1 csipet só Elkészítés: 1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A vöröshagymát és a karalábét kockára, a sárgarépát karikákra, a fehérrépát félbe vágjuk, a kelkáposztát pedig kisebb csíkokra aprítjuk. 2. Egy mélyebb lábasban megolvasztjuk a zsírt (vagy olajat hevítünk), és a zöldborsó és a petrezselyem kivételével minden zöldséget ráöntünk. 10 percig kis lángon folyamatos kevergetés mellett pirítjuk a zöldségeket. 3. Felöntjük a zöldségeket 2 liter vízzel, hozzáadunk 4 erőleveskockát, és forrástól számított kb. 20 perc alatt, takarék lángon puhára főzzük a zöldségeket. Amikor már majdnem puhák a zöldségek, beletesszük a zöldborsót is. Megborsozzuk a levest. 4. A tojásból, lisztből, vízből nokedli tésztát készítünk, és beleszaggatjuk a gyöngyöző levesbe. A galuskák 5 perc alatt megfőnek. Fedő alatt hagyjuk még egy picit duzzadni őket, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, majd forrón tálaljuk a levest.

Finomfőzelék

Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó, 30 dkg répa, 30 dkg friss karalábé, só, petrezselyem, kevés cukor, bors, szódabikarbóna A besamelhez: 6-8 dkg vaj, 4-5 evőkanál liszt, tej, ételízesítő, só Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a répát karikára, a karalábét pedig kis hasábokra vágjuk. Kevés vajat felolvasztunk egy lábasban, megforgatjuk benne az összevágott petrezselyem felét, majd rátesszük a megmosott, összevágott zöldségeket, egy késhegynyi szódabikarbónát és megforgatjuk. Kb 1 pohár vizet öntünk rá, és fedő alatt 5-6 percig pároljuk. Megsózzuk, és ha nagyon elfőtt a víz, pótoljuk annyira, hogy épp ellepje a zöldségeket, majd lassú tűzön puhára pároljuk. Ezalatt elkészítjük a besamelt egy kis lábasban. Felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, és habzásig melegítjük. Felöntjük tejjel és habverővel csomómentesre keverjük. Ha túl sűrű, tejet adunk hozzá. Krémes állagú, tejfölszerű masszát kell kapnunk. A besamelt a zöldségekre öntjük, jól elkeverjük, és készre főzzük néhány perc alatt. Ételízesítővel ízesítjük, és megszórjuk a maradék apróra vágott petrezselyemmel. Egybesült sertéscombbal (vagy bármi mással :-o) tálaljuk.

Mandulás csirke zöldborsóval

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkemell/csirkecomb, 3 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 citrom, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál ételízesítő, 1 kávéskanál koriander mag, fél kávéskanál őrölt kömény, 1 kg (50 dkg tisztított) zöldborsó, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál darált mandula Előkészítés: A csirkehúst megmossuk, lehúzzuk a bőrét, a húst feldaraboljuk, és tálba tesszük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Elkészítés: A csirkehúst meglocsoljuk a citrom levével, 2 evőkanál olajjal. Megszórjuk a Delikáttal, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a koriandert, az őrölt köményt. Összeforgatjuk, és lefedve kb. 2 óra hosszat állni hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják. Közben a zöldborsót hüvelyéből kifejtjük, szűrőtálban leöblítjük, lecsepegtetjük. Serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, a húsdarabokat lecsepegtetjük, majd a forró olajban kb. 8 perc alatt aranysárgára sütjük. Kiszedjük a húst, a visszamaradt zsiradékba beletesszük a hagymát, és kevergetve kb. 2 percig pirítjuk. Visszatesszük a húst, megöntözzük a maradék páclével, felöntjük 2 dl vízzel, és lefedve lassú tűzön 40 percig pároljuk. A húst tálra szedjük, és maradék levében a zöldborsót puhára pároljuk. A vajat összekeverjük a mandulával, és a forró csirke tetejére tesszük. Fotó: Aszódi Ádám, Kerekes

Ezek is érdekelhetnek

Ezt már láttad?

  • Totemállatok üzenete

  • Istennők jóskártya

  • Atlantisz bölcsessége

  • cigánykártya jóslás

    Cigánykártya jóslás

Ajánlott tartalmak

  • Augusztusi havi horoszkóp

    Augusztusi horoszkóp

  • Nagy nyári horoszkóp 2025

    Nagy nyári horoszkóp

  • Mit üzen számodra a személyes napi szám?

  • Így kezdődik az új életed – kvantumugrás a gyakorlatban

Kapcsolódó cikkek

  • boldoggá tevő ételek

    Ezek az ételek boldoggá tesznek!

    Tovább olvasom
  • Mindannyiunk kedvence – A házi verziót próbáltad már?

    Tovább olvasom
  • Ezért fogyassz rendszeresen sütőtököt!

    Miért egészséges a sütőtök?

    Tovább olvasom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Kos
III. 21. - IV. 19.
Bika
IV. 20. - V. 20.
Ikrek
V. 21. - VI. 21.
Rák
VI. 22. - VII. 22.
Oroszlán
VII. 23. - VIII. 22.
Szűz
VIII. 23. - IX. 22.
Mérleg
IX. 23. - X. 22.
Skorpió
X. 23. - XI. 21.
Nyilas
XI. 22. - XII. 21.
Bak
XII. 22. - I. 19.
Vízöntő
I. 20. - II. 18.
Halak
II. 19. - III. 20.

Ajánlatok

  • Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is
    Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is

TOP 5

  • Augusztusi havi horoszkóp
    Augusztusi horoszkóp 2025: nagy sorsfordulók és égi üzenetek minden csillagjegynek 2025. július 26.
  • Így zárul a július – heti horoszkóp 2025. július 28-augusztus 3. 2025. július 27.
  • Csütörtöki napi horoszkóp: a Vénusz a Rák jegyébe lép, és nagy fordulatokat hoz 2025. július 30.
  • Vasárnapi horoszkóp: délután váratlan fordulat jöhet! 2025. július 26.
  • Szerdai horoszkóp: a túlzások napja jön, de van, aki jól jön ki belőle 2025. július 29.
Hirdetés

Személyre Szabott Horoszkóp

Készítsd el saját részletes elemzésed, születésed ideje és helye alapján!
KISZÁMOLOM
Hirdetés

Astronet.hu

Hirdetés

Párhoroszkóp

Nézd meg, hogy ki illik hozzád csillagjegyed alapján!
Kiszámolom
Hirdetés

Holdnaptár

Mai nap
Nézd meg mit üzen a Hold!
Holdkalendárium
Igaza van a zen-mesternek, akitől megkérdezték a tanítványai: "Mester, honnét tudhatom, hogy van-e még dolgom a világon?" És a mester azt felelte: "Abból, hogy élsz." Müller Péter

LEGUTÓBBI POSZTOK

  • Napi horoszkóp szombatra: ma megérzed, mit nem mond ki a másik! 2025.08.01.
  • Különleges hétvége jön – hétvégi horoszkóp augusztus 2-3. 2025.08.01.
  • Napi horoszkóp péntekre: csak kapkodjuk a fejünket, de jön a nyugalom estére 2025.07.31.
VIDEÓK
Medvehagymás hajtovány
 m2
Bécsi burgonyasaláta nélkül nincs rántott hús: mutatjuk a zseniális receptet
 m2
A rakott kelkáposzta az egyik legfinomabb laktató fogás: íme a recept videón
 m2
Így készül a villámgyors tojásleves, egyszer és mennyeien finom
 m2
Csokiba mártott almaszeletek, a gyors és egyszerű édesség
 m2
NAPI MENÜ
  • ElőételHagyományos lebbencsleves
  • FőételMagyaros sült oldalas
  • DesszertPisztáciás csiga
  • VegetáriánusPestós tészta
Hirdetés

Horoszkópok

  • Személyre szabott horoszkóp
  • Párhoroszkóp
  • Szerelmi horoszkóp

Asztrológia

  • Napi horoszkóp
  • Aszcendens számítás
  • Holdnaptár

Jóslások

  • Cigánykártya
  • Tarot
  • Egyiptomi jóskövek

Számmisztika

  • Kalkulátor
  • Test és Lélek
  • Ezotéria

Ajánlataink

  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Adatvédelem
  • Előfizetői ÁSZF
  • Hirdetési ÁSZF
  • Médiaajánlat
© Copyright 2024. Mediaworks
Ugrás a lap tetejére
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.
   
Regionális hírportálok
Bács-Kiskun - baon.huBaranya - bama.huBékés - beol.huBorsod-Abaúj-Zemplén - boon.huCsongrád - delmagyar.huDunaújváros - duol.huFejér - feol.huGyőr-Moson-Sopron - kisalfold.huHajdú-Bihar - haon.huHeves - heol.huJász-Nagykun-Szolnok - szoljon.huKomárom-Esztergom - kemma.huNógrád - nool.huSomogy - sonline.huSzabolcs-Szatmár-Bereg - szon.huTolna - teol.huVas - vaol.huVeszprém - veol.huZala - zaol.hu
Közélet
magyarnemzet.huszabadfold.huhirtv.huorigo.hu
Gazdaság
vg.hufigyelo.huagrokep.hu
Magazin
astronet.huautomotor.hulakaskultura.hulikebalaton.hunapidoktor.humindmegette.hutravelo.hudietaesfitnesz.huvitorlazasmagazin.huvidekize.hutvmusor.hu
Bulvár
borsonline.huripost.humetropol.hulife.hushe.hu
Szolgáltatás
ingatlanbazar.hufreemail.hukoponyeg.huvidea.hulapcentrum.hu
Rádió
radio1gong.huhirfm.hu
Hirdetés
Hirdetés