• Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
  • VISSZA
Astronet.hu
  • Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
Főoldal  /  Gyógynövények  /  Vörös vitaminbomba: a csipkebogyó

Vörös vitaminbomba: a csipkebogyó

Címkék: egészség őszi tea

Egyik leggyakoribb cserjefajunk a vadrózsa, más néven csipkebokor, mely már a Bibliában is fontos szerepet kapott: Mózes elhivatását jelképezte. A középkorban a lángoló csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki érintetlenül lett Jézus anyja, ezért a

Hirdetés

A vadrózsa májustól júliusig virágzik. Ezután fejlődik ki értékes termése, a csipkebogyó, amely valójában áltermés. Ez azt jelenti, hogy a termés kialakításában nemcsak a virág termője, hanem egyéb részei is részt vesznek. A csipkebogyó szőrös aszmag, amit piros húsú vacok vesz körül. Tojás alakú, húsos falú, kevés nedvű, éréskor kezdetben világos, majd később meggypiros színű, jellemző savanykás ízű bogyó. Rendkívül vitamindús, magas a  C-vitamin- és más (B1-, B2-, K-, P-) vitamin-, valamint ásványi anyag- és nyomelem-tartalma. A csipkebogyók gyűjtésekor csak a teljesen érett, piros színű, kemény húsú terméseket szedjük le, ugyanis ilyenkor legmagasabb a C-vitamin-tartalom. A dércsípte bogyók puhák, és lekvár készítésére alkalmasak. A begyűjtött bogyókat a C-vitamin-tartalom minél teljesebb megőrzése érdekében célszerű kettéhasítani vagy felaprítani, és vékony rétegben kiterítve gyorsan megszárítani. A szárított csipkebogyót fénytől és nedvességtől elzárva tároljuk. A csipkehúst vagy bogyót száraz helyen egy évig eltarthatjuk károsodás nélkül, a tealevet viszont nem tanácsos eltenni még másnapra sem, mert elveszti C-vitamin tartalmát. A fagyasztással tartósított csipkebogyókat nem szabad fagypont feletti hőmérsékleten tartani, kiolvasztás után azonnal fel kell dolgozni. A csipkebogyóból sokféle gyógyhatású termék (tea, szörp, lekvár) készíthető. Egyes népek még likőrt, bort és pálinkát is készítenek belőle, a svédek pedig levest főznek belőle. A csipkebogyó-készítmények kúraszerű fogyasztása növeli a szervezet ellenállóképességét, javítja a vérképzést. Gyenge vizelethajtó és hashajtó hatása is van. Serkenti a mellékvesék és a máj működését, megszünteti a gyomorgörcsöt, ajánlott vesekő, vesehomok kezelésére is. Kevésbé ismert, hogy a csipkebogyó főzete külsőleg és belsőleg egyaránt jól használható sebek, fertőzések gyógyítására. Rekedtség és ínygyulladás esetén is hatásos. A vadrózsa magvaiból nyert olajat pedig a kozmetikai ipar hasznosítja a bőr regenerálására. Magas C-vitamin-tartalma miatt különösen ajánlott a meghűléses betegségek megelőzésére, illetve kezelésére. A csipkebogyóban a C-vitamin együttesen van jelen egyéb antioxidáns hatású, egészségvédő molekulákkal, és szerepe van a stressz káros következményeinek kivédésében, illetve minden olyan folyamat gátlásban (öregedés, krónikus betegségek), ahol a szabad gyökök bizonyítottan szerepet játszanak. A C-vitamin segíti a vas felszívódását és a szervezetben való raktározását is, ugyanakkor bizonyos határig megvédi szervezetünket a mérgező elemek (ólom, kadmium stb.), illetve egyéb környezeti ártalmak káros hatásától.

Felhasználási lehetőségek

Csipkebogyó tea Gyűjtsünk minél több friss termést, és enyhén szárítsuk ki a magokat. Néhány nap múlva már főzhetjük is a finom, vitamindús italt. A csipkebogyót forrázzuk le, a hatóanyagok teljes kioldódásához hagyjuk a főzetet egy éjszakán át ázni. A leszűrt tea másnap fogyasztható. Tetszés szerint ízesíthetjük mézzel és citrommal. Csipkebogyó lekvár Hozzávalók kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez: 80 dkg csipkebogyó (nem túl érett), 80 dkg zselírozó cukor, 1 citrom leve, 4 dkg frissen reszelt gyömbér Előkészítés: A csipkebogyót megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, magjait kiszedjük. Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni. Elkészítés: Még egyszer megmossuk a csipkebogyót, lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Kb. 45 percig puhára főzzük. A csipkebogyót a vízzel együtt egy szitán átpasszírozzuk (kb. 80 dkg gyümölcsmasszára van szükség). A masszát elkeverjük a zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot vegyünk, ahány dkg a gyümölcspép). Beleöntjük a citromlevet, a gyömbért. Kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. A habját leszedjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk, és hűvös helyen tálaljuk. Csipkebogyó befőtt Hozzávalók kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez: 50 dkg csipkebogyó, 7 dl 10%-os ecet, 25 dkg cukor, 3 szegfűszeg, fél rúd fahéj Előkészítés: A csipkebogyót kiválogatjuk, kettévágjuk, kimagozzuk, megmossuk, és alaposan lecsepegtetjük. Az üvegeket kimossuk, hagyjuk lecsepegni. Elkészítés: Felforralunk 5 dl vizet az ecettel, a cukorral, a szegfűszeggel és a fahéjjal. Beleszórjuk a csipkebogyót, és fedő alatt kb. 20-30 percig puhára főzzük. (Ha főzés közben túl sok víz elpárologna, öntsünk hozzá, hogy a csipkebogyókat mindig ellepje.) Lyukas szedőkanállal kiszedjük a csipkebogyókat, lecsepegtetjük, és az előkészített üvegekbe töltjük. A levet ízlés szerint még ecettel és cukorral ízesítjük, hogy erőteljes édes-savanyú íze legyen. Még egyszer felforraljuk, és a csipkebogyóra szűrjük úgy, hogy teljesen ellepje. Az üvegeket lezárjuk, és hűvös helyen tároljuk. Csipkebogyó szörp Hozzávalók: 1 kg zúzat, 4 liter víz, 1-1,8 kg kristálycukor, (1 liter léhez 10-15 g citromsav). Elkészítés: A friss, érett, dércsípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón áteresztjük. Egy kg zúzatra 3 liter meleg (50-60° C-os) vizet öntünk, és másnapig állni hagyjuk, közben többször felkeverjük. Ezután a levet az ismert módon kipréseljük, a kendőben visszamaradt törkölyre egy liter vizet teszünk, fölmelegítjük 70° C-ra, másnapig állni hagyjuk, és ismételten kipréseljük. Az egyesített leveket szűrjük. A léhez hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat. Ha a megadottnál kevesebb cukrot veszünk (pl. egy rész lé, egy rész cukor), a kész szörp minden kilogrammjához 0,5 g szalicilsavat vagy 1 g nátriumbenzoátot oldjunk. Csipkebogyó limonádé Hozzávalók: 4 dl csipkebogyó tea, 8 cl csipkebogyó szörp, ízlés szerint citromlé. Elkészítése: A kész csipkebogyó teát hidegen elkeverjük a szörppel, és a citromlével ízlés szerint ízesítjük. Fotó: wikipedia

Ezek is érdekelhetnek

Ezt már láttad?

  • Totemállatok üzenete

  • Istennők jóskártya

  • Atlantisz bölcsessége

  • cigánykártya jóslás

    Cigánykártya jóslás

Ajánlott tartalmak

  • Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2025

    Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp

  • Júniusi horoszkóp 2025

    Júniusi horoszkóp

  • 4 csillagjegynek plusz pénzt jelez a Vénusz

    Ennek a 4 csillagjegynek hoz váratlanul pénzt a Vénusz

  • Jupiter a Rák jegyébe lép

    A Jupiter a Rák jegyébe lép, és áldást hoz az anyákra és a családokra

Kapcsolódó cikkek

  • Nyugtatnak, erősítenek és gyógyítanak: a 7 legjobb stresszűző illóolaj

    Tovább olvasom
  • Ezek a legjobb arcápoló fűszernövények

    Tovább olvasom
  • Gyógyító Hold – a természetgyógyász tanácsai

    Tovább olvasom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Kos
III. 21. - IV. 19.
Bika
IV. 20. - V. 20.
Ikrek
V. 21. - VI. 21.
Rák
VI. 22. - VII. 22.
Oroszlán
VII. 23. - VIII. 22.
Szűz
VIII. 23. - IX. 22.
Mérleg
IX. 23. - X. 22.
Skorpió
X. 23. - XI. 21.
Nyilas
XI. 22. - XII. 21.
Bak
XII. 22. - I. 19.
Vízöntő
I. 20. - II. 18.
Halak
II. 19. - III. 20.

Ajánlatok

  • Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is
    Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is

TOP 5

  • Heti horoszkóp június 2-8.
    Heti horoszkóp 2025. június 2-8.: szerencsés fordulatokat hoz a Vénusz jegyváltása 2025. június 01.
  • Heti holdhoroszkóp június 2-6.
    Heti holdhoroszkóp 2025. június 2-8.: a növő Hold nagy lendületet ad a héten 2025. június 02.
  • Nagy nyári horoszkóp 2025
    Nagy nyári horoszkóp 2025.: szerelem, pénz, szerencse 2025. június 03.
  • Így védekezhetsz a rontások ellen
    Így védekezhetsz a rontások ellen! 2025. május 31.
  • Heti Tarot jóslás
    Heti Tarot jóslás 2025. június 2-8.: együtt most komoly sikereket érhetünk el 2025. június 02.
Hirdetés

Személyre Szabott Horoszkóp

Készítsd el saját részletes elemzésed, születésed ideje és helye alapján!
KISZÁMOLOM
Hirdetés

Astronet.hu

Hirdetés

Párhoroszkóp

Nézd meg, hogy ki illik hozzád csillagjegyed alapján!
Kiszámolom
Hirdetés

Holdnaptár

Mai nap
Nézd meg mit üzen a Hold!
Holdkalendárium
Az életet a kaland teszi érdemessé arra, hogy éljük, és ha kalandot akarsz, kockáztatnod kell. Max Gunther

LEGUTÓBBI POSZTOK

  • Második tízmilliószos nap 2025
    Tízmilliószoros nap és Nyilas telihold lesz június 11-én: ezen a napon bevonzhatod a jót az életedbe 2025.06.07.
  • Napi horoszkóp
    Napi horoszkóp 2025. június 8.: csodaszép Pünkösdvasárnap 2025.06.07.
  • Heti szerelmi horoszkóp
    Heti szerelmi horoszkóp 2025. június 7-13.: nagy fordulatokat jeleznek a bolygók 2025.06.07.
VIDEÓK
Medvehagymás hajtovány
 m2
Bécsi burgonyasaláta nélkül nincs rántott hús: mutatjuk a zseniális receptet
 m2
A rakott kelkáposzta az egyik legfinomabb laktató fogás: íme a recept videón
 m2
Így készül a villámgyors tojásleves, egyszer és mennyeien finom
 m2
Csokiba mártott almaszeletek, a gyors és egyszerű édesség
 m2
NAPI MENÜ
  • ElőételHagyományos lebbencsleves
  • FőételMagyaros sült oldalas
  • DesszertPisztáciás csiga
  • VegetáriánusPestós tészta
Hirdetés

Horoszkópok

  • Személyre szabott horoszkóp
  • Párhoroszkóp
  • Szerelmi horoszkóp

Asztrológia

  • Napi horoszkóp
  • Aszcendens számítás
  • Holdnaptár

Jóslások

  • Cigánykártya
  • Tarot
  • Egyiptomi jóskövek

Számmisztika

  • Kalkulátor
  • Test és Lélek
  • Ezotéria

Ajánlataink

  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Adatvédelem
  • Előfizetői ÁSZF
  • Hirdetési ÁSZF
  • Médiaajánlat
© Copyright 2024. Mediaworks
Ugrás a lap tetejére
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.
   
Regionális hírportálok
Bács-Kiskun - baon.huBaranya - bama.huBékés - beol.huBorsod-Abaúj-Zemplén - boon.huCsongrád - delmagyar.huDunaújváros - duol.huFejér - feol.huGyőr-Moson-Sopron - kisalfold.huHajdú-Bihar - haon.huHeves - heol.huJász-Nagykun-Szolnok - szoljon.huKomárom-Esztergom - kemma.huNógrád - nool.huSomogy - sonline.huSzabolcs-Szatmár-Bereg - szon.huTolna - teol.huVas - vaol.huVeszprém - veol.huZala - zaol.hu
Közélet
magyarnemzet.huszabadfold.huhirtv.huorigo.hu
Gazdaság
vg.hufigyelo.huagrokep.hu
Magazin
astronet.huautomotor.hulakaskultura.hulikebalaton.hunapidoktor.humindmegette.hutravelo.hudietaesfitnesz.huvitorlazasmagazin.huvidekize.hutvmusor.hu
Bulvár
borsonline.huripost.humetropol.hulife.hushe.hu
Szolgáltatás
ingatlanbazar.hufreemail.hukoponyeg.huvidea.hulapcentrum.hu
Rádió
radio1gong.huhirfm.hu
Hirdetés
Hirdetés