• Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
  • VISSZA
Astronet.hu
  • Horoszkóp
    • Nagy éves horoszkóp 2025
    • Pénzhoroszkóp 2025
    • Szerelmi horoszkóp 2025
    • A Te Horoszkópod
    • Párkapcsolati elemzés
    • Személyre szabott horoszkóp
    • Népek horoszkópja
  • Jóslás
  • Asztrológia
    • Családasztrológus
    • Bolygók és házak
    • Sztárhoroszkóp
  • Ezotéria
    • Mágia
    • Álomfejtés
    • Auralátás
  • Test és Lélek
    • Alternatív kezelések
    • Gyógynövények
    • Lélekgyógyászat
    • Egészséges ételek
    • Feng shui
  • Számmisztika
    • Számmisztika 2025
    • Kalkulátor
  • Játék
Főoldal  /  Karácsonyi receptek  /  Mágikus menü szenteste az asztalon

Mágikus menü szenteste az asztalon

A Megváltó születésének ünnepén a vacsoraasztalnál is hagyjuk megváltani magunkat. Az éhes szájakat csupa finomság várja. Hagyományos hal és modern pulyka, no meg egy kis nyalánkság.
A levesben a hal, a főételben a pulyka, a desszertben a diós krém.

Hirdetés

Minden, ami szem-szájnak ingere, ahogy az karácsonykor dukál. A hal és a pulyka egyébként hagyományos eledel a megváltó születésének ünnepén. Előbbi a kereszténység jelképe. Szimbolizálja az emberhalászatot, vagyis azt a munkát, amelyet Jézus és később apostolai végeztek: az emberiség jó részét megnyerték a szeretet és megbocsátás krisztusi eszméjének. A halmotívum a Bibliában több helyen ismétlődik. Az apostolok egy része például egyszerű halász volt. Aztán itt van a csodás hal- és kenyérszaporítás esete. Egy szó mint száz: a halnak a régiek mágikus erőt tulajdonítottak. A szárnyas, a pulyka már jövevény a hazai ünnepi asztalon. Először az angolszász országokban töltötték meg előszeretettel a hatalmas – értsd több kilós – madártestet mindenféle finomsággal. Például gesztenyével, a pikantéria kedvéért. A magyar vidéken sokáig szóba sem jöhetett ez idő tájt a baromfi. Hiszen az hátrafelé kotor, ami rossz előjel a jövőre nézve. Ellentétben az előre túró disznóval. Az édes krémes tekercs pedig mi másra való, mint hogy megédesítse ünnepi napjainkat? Hogy hizlal? Ezt egy időre tessék elfelejteni. Elvégre 24-e nem a fogyókúra napja.

Citromos-boros halgombócleves

Hozzávalók 4 adaghoz: 1 kg halcsont, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zeller, 1 fej hagyma, 10 dkg cukkíni, 2 dl száraz fehérbor, 2 db citrom, 2 db babérlevél, 5 szem bors, 2 db tojásfehérje, 1 evőkanál gorombára vágott petrezselyem, só A gombóchoz: 30 dkg halfilé (ponty, harcsa, busa), 1 dl tejszín, 1 db tojás, 10 dkg kenyérbél, só, 1 tk. finomra vágott kapor Elkészítés: 1. Tisztítsuk meg és mossuk meg a zöldségeket. A zellert, a sárgarépa felét, és a cukkínit nagyon vékonyra vágjuk össze, és tegyük félre. Mossuk meg a halcsontot, tegyük fel főni 1 l vízzel. Amikor forr, habozzuk le, és vegyük takarékra. Amikor nem jön fel több hab, tegyük bele a hagymát, a zeller és a sárgarépa felét, és sózzuk meg. Ismét habozzuk le. Tegyük bele a babérlevelet, bort, s kíméletesen főzzük 40 percen át, majd szűrjük le, és kicsit tegyük félre. 2. A gombóchoz rövid ideig áztassuk a kenyérbelet, majd alaposan nyomjuk ki. Nagyon finomra daráljuk le a kenyérbelet a halfilével, majd keverjük bele a tojást, tejszínt, sót, kaprot. A leszűrt hal-alaplevet tegyük vissza kíméletesen forrni, tegyük bele az egyik citrom reszelt héját és levét. Ebbe a lébe szaggassuk a kis halgombócokat, főzzük 5 percen át, majd vegyük ki. 3. A visszamaradt lébe habverővel keverjük bele a félig felvert tojásfehérjéket, és 5 percen át főzzük. Amikor a fehérje megkeményedett, finom szűrőn (ruhán) keresztül szűrjük át. A tiszta lébe tegyük bele a vékonyra összevágott zöldségeket, a petrezselymet, és forraljuk fel. A zöldségeknek roppanósnak kell maradniuk. Tálaláskor tányérba tegyük a halgombócokat, a forró levest merjük rá, a másik citromot a leves mellé tálaljuk.

Pórés pulykamelltekercs

Hozzávalók 4 személyre: 2 póréhagyma (kb. 40 dkg), 30 dkg csiperkegomba, 15 dkg nyers füstölt sonka, 4 szelet pulykamellfilé (kb. 15 dkg/db), 4 ek. olaj, 3 ek. vágott petrezselyem, 1 tasak csirkealap, 2 dl tejszín, 15 dkg reszelt sajt A körethez: 25 dkg száraz tészta, 2 fej vöröshagyma, 1 piros kaliforniai paprika, 2 ek. olívaolaj, 1 dl fehérbor Előkészítés: A pórét tisztítsuk meg, hosszában vágjuk ketté, és bő sós vízben kb. 3 percig pároljuk. Vegyük ki, csepegtessük le. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk kis kockákra. A sonkát szintén vágjuk kis kockákra. A hússzeleteket mossuk meg, veregessük ki, és hosszában vágjuk ketté. Elkészítés: 1. Forrósítsuk fel az olajat, pirítsuk meg benne gombát és a sonkát. Adjuk hozzá a petrezselymet, és sóval, borssal ízesítsük. A pórét szedjük leveleire, a hússzeletekre fektessük, halmozzuk rá a gombás tölteléket, és a húst tekerjük fel, fogvájóval tűzzük meg. 2. Vajazzuk ki a tűzálló tálat, és rakjuk bele a hústekercseket. A sütőt 200 C-fokra melegítsük elő. A csirkealapot keverjük simára a tejszínnel, öntsük a húsra. Szórjuk meg a reszelt sajttal, és a sütőben kb. 30 percig süssük. 3. A körethez a tésztát a csomagoláson olvasható utasítás szerint főzzük meg, szűrjük le, csepegtessük le. A hagymát hámozzuk meg, vágjuk vékony karikákra. A paprikát mossuk meg, húsát szintén vágjuk vékony csíkokra. Forrósítsuk fel az olajat, futtassuk meg benne a hagymát, majd adjuk hozzá a paprikát és a bort. Lefedve kb. 5 percig pároljuk. A húst a tésztával, és a hagymás paprikával körítve tálaljuk.

KnorrKrémes diós tekercs

Hozzávalók 6-8 adaghoz: A tésztához: 5 db tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt A krémhez: 3 dl tejszín, 2 dl tej, 8 db tojássárgája, 15 dkg cukor, 1 rúd vanília, 15 dkg vaj, 15 dkg pörkölt darált dió Elkészítés: 1. A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral és 4 evőkanál vízzel, a fehérjéket verjük habbá. A sárgájához lazán keverjük hozzá a lisztet, majd a felvert fehérjét. A keveréket lemezre tett sütőpapíron fél cm vastagra húzzuk el. 200 C-fokosra előmelegített sütőbe tegyük, 8-10 percre. 2. Amikor megsült, vegyük ki a tésztát, csúsztassuk le a lemezről a papírral együtt az asztalra. Picit várjunk, majd ruhára fordítsuk át, és húzzuk le a papírt. A ruha segítségével tekerjük fel, és pihentessük. A krém készítésekor a tejet és a tejszínt melegítsük fel a kikapart vaníliával és a visszamaradt rúddal. A tojások sárgáját tegyük keverőtálba, szűrjük rá a tejet, majd vízgőzön keverjük krémmé. Amikor elég sűrű, vegyük le, de kihűlésig keverjük. 3. Ameddig a krém hűl, a vajat nagyon habosra keverjük a cukorral. A kihűlt tojáskrémet szitán törjük át, keverjük össze a vajjal, dióval. A piskótát tekerjük ki, kenjük meg a krém felével, majd tekerjük fel, és a krém másik felével kívülről vonjuk be. Pihentessük 20 percen át, majd szeleteljük fel és tálaljuk. Fotók: Kiskegyed Konyhája

Ezek is érdekelhetnek

Ezt már láttad?

  • Totemállatok üzenete

  • Istennők jóskártya

  • Atlantisz bölcsessége

  • cigánykártya jóslás

    Cigánykártya jóslás

Ajánlott tartalmak

  • Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2025

    Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp

  • Júniusi horoszkóp 2025

    Júniusi horoszkóp

  • 4 csillagjegynek plusz pénzt jelez a Vénusz

    Ennek a 4 csillagjegynek hoz váratlanul pénzt a Vénusz

  • Jupiter a Rák jegyébe lép

    A Jupiter a Rák jegyébe lép, és áldást hoz az anyákra és a családokra

Kapcsolódó cikkek

  • Pulykasült másként: az ünnep illata

    Tovább olvasom
  • Karácsonyi bejgli – sokféleképpen

    Tovább olvasom
  • Karácsonyi aprósütemények

    Tovább olvasom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Kos
III. 21. - IV. 19.
Bika
IV. 20. - V. 20.
Ikrek
V. 21. - VI. 21.
Rák
VI. 22. - VII. 22.
Oroszlán
VII. 23. - VIII. 22.
Szűz
VIII. 23. - IX. 22.
Mérleg
IX. 23. - X. 22.
Skorpió
X. 23. - XI. 21.
Nyilas
XI. 22. - XII. 21.
Bak
XII. 22. - I. 19.
Vízöntő
I. 20. - II. 18.
Halak
II. 19. - III. 20.

Ajánlatok

  • Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is
    Az MVM nemcsak az energiát hozza az otthonunkba, hanem a biztonságot is

TOP 5

  • Heti horoszkóp június 2-8.
    Heti horoszkóp 2025. június 2-8.: szerencsés fordulatokat hoz a Vénusz jegyváltása 2025. június 01.
  • Heti holdhoroszkóp június 2-6.
    Heti holdhoroszkóp 2025. június 2-8.: a növő Hold nagy lendületet ad a héten 2025. június 02.
  • Nagy nyári horoszkóp 2025
    Nagy nyári horoszkóp 2025.: szerelem, pénz, szerencse 2025. június 03.
  • Így védekezhetsz a rontások ellen
    Így védekezhetsz a rontások ellen! 2025. május 31.
  • Heti Tarot jóslás
    Heti Tarot jóslás 2025. június 2-8.: együtt most komoly sikereket érhetünk el 2025. június 02.
Hirdetés

Személyre Szabott Horoszkóp

Készítsd el saját részletes elemzésed, születésed ideje és helye alapján!
KISZÁMOLOM
Hirdetés

Astronet.hu

Hirdetés

Párhoroszkóp

Nézd meg, hogy ki illik hozzád csillagjegyed alapján!
Kiszámolom
Hirdetés

Holdnaptár

Mai nap
Nézd meg mit üzen a Hold!
Holdkalendárium
Az életet a kaland teszi érdemessé arra, hogy éljük, és ha kalandot akarsz, kockáztatnod kell. Max Gunther

LEGUTÓBBI POSZTOK

  • Második tízmilliószos nap 2025
    Tízmilliószoros nap és Nyilas telihold lesz június 11-én: ezen a napon bevonzhatod a jót az életedbe 2025.06.07.
  • Napi horoszkóp
    Napi horoszkóp 2025. június 8.: csodaszép Pünkösdvasárnap 2025.06.07.
  • Heti szerelmi horoszkóp
    Heti szerelmi horoszkóp 2025. június 7-13.: nagy fordulatokat jeleznek a bolygók 2025.06.07.
VIDEÓK
Medvehagymás hajtovány
 m2
Bécsi burgonyasaláta nélkül nincs rántott hús: mutatjuk a zseniális receptet
 m2
A rakott kelkáposzta az egyik legfinomabb laktató fogás: íme a recept videón
 m2
Így készül a villámgyors tojásleves, egyszer és mennyeien finom
 m2
Csokiba mártott almaszeletek, a gyors és egyszerű édesség
 m2
NAPI MENÜ
  • ElőételHagyományos lebbencsleves
  • FőételMagyaros sült oldalas
  • DesszertPisztáciás csiga
  • VegetáriánusPestós tészta
Hirdetés

Horoszkópok

  • Személyre szabott horoszkóp
  • Párhoroszkóp
  • Szerelmi horoszkóp

Asztrológia

  • Napi horoszkóp
  • Aszcendens számítás
  • Holdnaptár

Jóslások

  • Cigánykártya
  • Tarot
  • Egyiptomi jóskövek

Számmisztika

  • Kalkulátor
  • Test és Lélek
  • Ezotéria

Ajánlataink

  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Adatvédelem
  • Előfizetői ÁSZF
  • Hirdetési ÁSZF
  • Médiaajánlat
© Copyright 2024. Mediaworks
Ugrás a lap tetejére
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.
   
Regionális hírportálok
Bács-Kiskun - baon.huBaranya - bama.huBékés - beol.huBorsod-Abaúj-Zemplén - boon.huCsongrád - delmagyar.huDunaújváros - duol.huFejér - feol.huGyőr-Moson-Sopron - kisalfold.huHajdú-Bihar - haon.huHeves - heol.huJász-Nagykun-Szolnok - szoljon.huKomárom-Esztergom - kemma.huNógrád - nool.huSomogy - sonline.huSzabolcs-Szatmár-Bereg - szon.huTolna - teol.huVas - vaol.huVeszprém - veol.huZala - zaol.hu
Közélet
magyarnemzet.huszabadfold.huhirtv.huorigo.hu
Gazdaság
vg.hufigyelo.huagrokep.hu
Magazin
astronet.huautomotor.hulakaskultura.hulikebalaton.hunapidoktor.humindmegette.hutravelo.hudietaesfitnesz.huvitorlazasmagazin.huvidekize.hutvmusor.hu
Bulvár
borsonline.huripost.humetropol.hulife.hushe.hu
Szolgáltatás
ingatlanbazar.hufreemail.hukoponyeg.huvidea.hulapcentrum.hu
Rádió
radio1gong.huhirfm.hu
Hirdetés
Hirdetés